I februari månad hyllar assyriska föreningar runt om i landet Naum Faik (1868-1930), en av personerna bakom den assyriska renässansen. I år är det 81 år sedan han avled men det är hans idéer och visioner som banat vägen för den moderna assyriska rörelsen. Här kommer ett kort reportage med bildspel om minnesdagen i Södertälje den 6 februari 2011.I februari månad hyllar assyriska föreningar runt om i landet Naum Faik (1868-1930), en av personerna bakom den assyriska renässansen. I år är det 81 år sedan han avled men det är hans idéer och visioner som banat vägen för den moderna assyriska rörelsen. Här kommer ett kort reportage med bildspel om minnesdagen i Södertälje den 6 februari 2011.

Bakom arrangemanget i Södertälje stod assyriska föreningar i Storstockholmsområdet tillsammans med Assyriska Riksförbundet, Assyriska Kvinnoförbundet och Assyriska Ungdomsdistriktet i Storstockholm. Ungefär 250 personer hade sökt sig till St. Jacob av Nsibin katedralen i Södertälje för att minnas och hedra den person som kallas den assyriska renässansens fader, Naum Faik.

Efter en inledande tyst minut för de assyrier som fallit offer för förföljelser och terror under det år som gått bjöds det till sång. Hyllningslåten skriven till Naum Faik framfördes av en kör men flera personer i publiken valde att sjunga med.

Konferenciererna Gabriel Kurt och Arbelina gjorde ett gott jobb med att hålla publiken på gott humör. Arbelina genom att läsa en känslosam dikt på östassyriska och Gabriel som bland annat skojfriskt men ändå med en poäng menade att man numera bör tilltala åhörare som systrar och bröder, istället för bröder och systrar, för att uppmuntra jämlikheten.
 
Förutom tal och diktläsning så bjöds det även på sång. Aram Koryakos livade upp tillställningen med patriotiska låtar som Beth Nahrin och var en riktig stämningshöjare. Även författaren Besim Aydin fanns med på plats med ett bokbord där han lanserade sitt senaste alster Den dolda sanningen, en bok som är fortsättningen på historieromanen med döden som skugga. 

Innan det bjöds på avslutande fika skulle Naum Faik-priset delas ut, minnesdagens stora höjdpunkt. I år var det riksförbundets ordförande Ilan De Basso som räckte över 2010 års Naum Faik-pris till biståndsorganisationen Assyrier utan gränser. 

______________________________________________________________

FOTNOT Arrangerar din lokalförening något som ni vill berätta om i Hujada.com? Hör av er till redaktionen@hujada.com
______________________________________________________________

Visa inlägg