Vem får rösta? 

Du får rösta om du är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige. Du får också rösta om du är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden. Du ska ha fyllt 18 år senast på valdagen. 

När kommer röstkortet?

Du som har rösträtt får ett röstkort med posten tre veckor före valet. På röstkortet står din vallokal. Om du saknar ditt röstkort kan du beställa ett nytt hos kommunen eller Valmyndigheten. 

Var röstar du?

På valdagen kan du rösta i den vallokal som står på ditt röstkort. Vallokalen är endast öppen på valdagen. För att rösta måste du kunna legitimera dig med id-handling, till exempel körkort eller pass. Röstkort är inte ett krav när du röstar i din vallokal, men praktiskt för att kontrollera att du röstar i rätt vallokal.

Om du inte kan rösta på valdagen i din vallokal kan du förtidsrösta. Det innebär att du röstar någon annanstans än i din vallokal. Om du vill förtidsrösta behöver du ta med ditt röstkort och kunna legitimera dig. Var du kan förtidsrösta hittar du på val.se.

Om du är utomlands kan du brevrösta eller rösta på många svenska ambassader och konsulat. För att brevrösta måste du använda ett särskilt material som du beställer från val.se.

Hur röstar du? 

Du hittar valsedlar på alla ställen där du kan rösta och hos partierna. 

Valsedeln för valet till Europaparlamentet är vit. Partiets namn står på valsedeln. Hittar du inte ditt partis valsedel, kan du skriva partiets namn på en blank valsedel. 

Du kan också personrösta genom att sätta ett kryss i rutan framför kandidatens namn på valsedeln. Du kan bara kryssa för en kandidat. Du kan även personrösta genom att skriva partinamn och kandidatnamn på en blank valsedel. 

Valsedeln lägger du i valkuvertet som du lämnar till röstmottagarna.

Vissa kan rösta med bud

Om du på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte kan ta dig till en röstningslokal kan du rösta genom bud. Då kan till exempel din make, maka eller sambo, barn, barnbarn, föräldrar eller syskon vara bud. För att budrösta behöver du ett särskilt material som finns i röstningslokalerna. Du kan också beställa det på val.se.

Vad är Valmyndigheten?

Den svenska Valmyndigheten ansvarar för genomförandet av val och landsomfattande folkomröstningar. Mer information hittar på du på val.se eller via Valupplysningen 020-825 825.