Forskare har nyligen lyckats avkoda kilskriften på 4 000 år gamla babyloniska lertavlor. Lertavlorna har funnits på British Museum i över 100 år och först nu har alltså två forskare lyckats tolka kilskriften på dessa tavlor. Innehållet på kilskrifterna avslöjar att månförmörkelser betraktades som varsel om kommande olyckor, inklusive kungars död.

 

De babyloniska prästerna ansåg att gudarna använde himlafenomen som ett sätt att kommunicera med människorna. Månförmörkelser, där jordens skugga döljer månen, sågs som särskilt olycksbådande och förknippades ofta med de kungligas död.

 

Forskningen, som har letts av professor emeritus Andrew George vid University of London och forskaren Junko Taniguchi, har publicerats i Journal of Cuneiform Studies. Tavlorna härstammar troligen från den antika staden Sippar i nuvarande Irak och har varit en del av British Museums samlingar i över ett sekel.

 

Babylonierna trodde att deras gudar fick himlen att förmedla budskap till dem. De babyloniska astrologerna studerade noggrant natthimlen och jämförde sina observationer med varseltexter, vilket påverkade beslut på högsta politiska nivå. Upptäckten ger oss en fascinerande inblick i hur forntida civilisationer tolkade och reagerade på himmelska fenomen.