I Södertälje anordnades i helgen en kulturafton med en av det assyriska kulturlivets verkliga giganter, malfono Ninos Aho. För de som var där gick det inte att ta miste på den store poetens engagemang i Seyfofrågan och för de assyriska ungdomarna.
När gräddan av det assyriska kulturlivet är på plats för en kulturafton så kan man vara säker på att en gigant står bakom arrangemanget. Ninos Aho är inget mindre än det och hans livsgärning som skapat en skattkista av lyrik sträcker sig över 30 år tillbaka i tiden.
Med sina dikter har Ninos Aho sått ett frö av nationalism i många assyriers hjärta, något den stora uppslutningen under kulturaftonen intygade. De sånger som framfördes av storheter som Habib Mousa och Mousa Elias byggde på Ahos verk. Och när Ninib Ablahad Lahdo i introduktionen till låten Hubo D´Lo Leshono förklarar behovet av ett assyriskt språk, för kärleken, då är succén ett faktum.
En komisk sketch från skådespelande duon Ninib Ablahad Lahdo – Josef Cacan som avhandlade allt från behovet av nya kortspel till arbetsmarknaden och en berörande teatersketch skapad av Södertäljeföreningens ungdomar som blandade kärlek, glädje och sorg gjorde inte kvällen sämre.
I mångt och mycket kom kvällen att inte bara präglas av Ninos Ahos dikter utan också av den karismatiske poetens egen person. Han bjöd på både personliga berättelser och humor, som den om hur en fångad fisk snart togs ifrån honom.
På egen begäran träffade Ninos Aho redan dagen innan kulturaftonen en grupp assyriska ungdomar för att samtala med dem om framtiden. Han betonade då vikten av att redan i unga år organiserar sig, knyta kontakt med assyrier i andra länder och kämpa för att ta plats i den assyriska rörelsen.
– Folk vill sitta på sina stolar även om det finns spjut på dem, sa Ninos Aho.
Även under kulturaftonen fortsatte Ninos Aho att trycka på den inslagna vägen då han uppmanade organisationer att avpersonifiera sig och våga satsa på och släppa fram yngre förmågor.
– Ungdomarna måste få avlasta oss och ta över vår börda, sa Ninos Aho.
Även Seyfofrågan ligger Ninos Aho varmt om hjärtat. Kulturaftonen var för övrigt en stödgala där vinsten gick till just Seyfo Center. Ninos Aho uppmanade vid flera tillfällen åhörarna att engagera sig i och stödja organisationen.
– Sabri Atman arbetar 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, 365 dagar om året för folkmordsfrågan men Seyfo Center måste få bli en institution, sa Ninos Aho.
Många var de som prisade poeten för vad han åstadkommit i livet. Biskop Julius Gallo Shabo riktade sig i sitt tal direkt till Ninos Aho.
– Ninos, du har hjälp till att ta fram sångare och politiker. Å min församlings vägnar, och med mig först, eller kanske sist eftersom jag står bakom dem alla, tack, tack, tack! sa biskop Gallo Shabo
Även om lovorden duggade tätt över Ninos Ahos livsverk så visade sig huvudpersonen själv vara ödmjuk som få och valde att istället hylla andra.
– Hade vi haft tio till som Nuri Kino så hade vårt folks situation inte varit som den är idag, sa Ninos Aho när han hyllade den flerfaldigt prisbelönta journalisten.
Det är ingen hemlighet att Ninos Aho sedan en tid tillbaka kämpar mot en svår sjukdom. Det är något som tynger många inom det assyriska kulturlivet. Kanske allra mest synbart var det på sångare Habib Mousa, sedan länge god vän med den store poeten Aho. Från scen berättade han hur han personligen berörts av sin väns situation och delade samtidigt med sig av en förhoppning.
– Vi hoppas att Ninos får leva i tusen år till, sa Mousa.
Hujada.com önskar bara instämma i vad kungen av assyrisk folkloremusik, Habib Mousa, sagt.