En stor upptäckt har gjorts i en tydning i vad som visar sig vara världens äldsta karta – en 3000 år gammal babylonisk lertavla som möjligtvis avslöjar platsen där Noas ark landade.

Artefakten, den gamla kartan, har funnits i British Museums äga och samling sedan 1882 efter att ha upptäckts i Irak. Stentavlan, känd som Imago Mundi visar en cirkulär världskarta med forntida Mesopotamien i centrum, omgivet av en ”bitter flod” som babylonierna trodde omslöt världen. Nu har ett team vid British Museum som arbetar med forntida mesopotamisk skrift avslöjat lertavlans hemligheter.

Urartu

På lertavlans baksida återfinns den mest banbrytande och fängslande detaljen. Baksidan innehåller detaljerade reseinstruktioner till en plats kallad ”Urartu” – det assyriska namnet för det bibliska ”Ararat”. Dr Finkel som leder teamet vid British Museum förklarar: ”Det första du kommer till är ’Urartu’, som är markerat på kartan. Det intressanta är att Bibeln beskriver att Noa landade på ett berg vid namn ’Ararat’, vilket på hebreiska motsvarar det assyriska ’Urartu’.

Den detaljerade instruktionen på lertavlans baksida innehåller också referenser till en så kallad ”parsiktu-farkost” – ett begrepp som endast återfinns på en annan babylonisk lertavla som beskriver skeppet som överlevde Den stora översvämningen.

Den Babyloniska översvämningsberättelsen

Den bibliska översvämningsberättelsen om Noas ark återfinns berättad mycket tidigare i en babylonisk version, nämligen Gilgamesh eposet, där en man vid namn Utnapishtim bygger arken på guden Enkis befallning. Utnapishtims familj och djuren överlever genom att landa på en av Urartus bergstoppar. Utnapisthim blir senare belönad med odödlighet och det är av denna anledning som Gilgamesh söker sig till Utnapishtim efter att hans vän Enkidu dött.

Moderna bevis

I dagens Turkiet har forskare identifierat en geologisk formation känd som ”Durupinar-formationen”, som nära motsvarar de bibliska måtten för Noas ark. Denna 164 meter långa formation har fått stort vetenskapligt intresse. Man har funnit stora mängder fossiliserat trä i formationen. Prover av sten och jord från platsen har daterats till mellan 3 500 och 5 000 år, vilken överensstämmer med den bibliska tidslinjen,. Forskare har upptäckt lerlika substanser och marina material i jorden och man har avslöjat intressanta strukturer i jorden som sällan förekommer naturligt.

Pågående forskning

Trots att det fortsatt råder debatt om huruvida Durupinar-formationen är naturlig eller om den kan kopplas till den bibliska eller babyloniska skapelseberättelsen fortsätter platsen att locka turister och forskare. Formationens läge är bara 29 kilometer från toppen av Ararat-berget, vilket gör den till fokus för såväl vetenskapligt som religiöst intresse. Kopplingarna stärks nu också i samband med avkodningen av lertavlan som hänvisar till just samma plats, nämligen ”Urartu”.

Upptäckten visar enligt Dr. Finkel de geografiska koordinaterna för Noas ark och den djupa historiska kopplingen mellan babyloniska och bibliska berättelser. British Museum har släppt en video med Dr. Finkels detaljerade förklaring av upptäckten.