Läs Emil Brikhas reseblogg från Malta. Du kan också blogga med Hujådå och dela med dig av dina erfarenheter.
Jag sa lite skämtsamt till en vän: ”Om en assyrisk gamling skulle somna i sitt hem i Sverige och vakna upp på Malta så skulle denne springa runt och skrika Shlama till alla på gatorna.”.
Jag har rest runt en del i världen men aldrig satt foten i hemlandet, ändå är det något med Malta som känns som hemma. Vi har alla sett panorerande filmklipp och fotografier från våra gamla hemtrakter i mellanöstern. De flesta av oss har aldrig fått chansen, möjligheten eller kanske inte ens fått lusten att åka dit, i synnerhet inte i dessa oroliga tider.
Malta är en liten ögrupp cirka 90 km söder om Sicilien. Landet är ungefär en tiondel av Gotlands storlek och består av öarna Gozo, Comino och själva huvudön Malta. Den här lilla honungsklicken i Medelhavet har en otrolig historia 7000 år tillbaka. De har varit koloniserade av araber, italienare, turkar och nu senast Storbritannien. Öns geografiska position var perfekt för omgruppering, handel eller en liten paus från korståg och krigande.
För många är Malta ganska främmande bortsett från deras medverkan i Eurovision Song Contest. Det är inte förrän på senare år som de faktiskt börjat ta lite plats i Europa, detta mycket tack vare det nationalistiska partiet som trots sitt för oss avskräckande namn är partiet som jobbar aktivt för landets utveckling.
För fem år sen gick de med i EU och i januari 2008 bytte de ut sin maltesiska lira mot euron. Åren dessförinnan satt arbetarpartiet vid makten och då kunde man i princip tala om en kommunistisk diktatur. Malta håller fortfarande på att återhämta sig från sitt tidigare bakåtsträvande styre och det återspeglas både i affärsrelationer, mode och tekniska standard så än så länge kan man bara drömma om Turbo 3G, IKEA och infrastruktur.
Den som åker till Malta gör det inte för den industriella och teknologiska utvecklingen. Man kommer hit för den avkopplande och tillbakalutade stämningen. Här är det mañana som gäller och det är ingen idé att stressa på.
Vädret är varmt i princip hela året med cirka 20-35 grader med bottentemperaturer på cirka 10 grader mellan december-februari. Regnet faller mest under vintern och i och med att Malta är så litet så passerar alla oväder över väldigt snabbt. Faktumet att det inte finns några stora bergsformationer gör att dåligt väder inte heller saktar ner utan de sveper över i rask takt.
I Malta talar man maltesiska som är en blandning mellan arabiska, italienska och engelska. Språket är mycket unikt, melodiskt och liknar inte något annat jag hört tidigare. En person som talar arabiska lär inte ha speciellt svårt att förstå maltesiska. Till utseendet finns det inte direkt någon stereotyp men de flesta ser ut att vara någon slags blandning från Medelhavsländerna och Mellanöstern.
Trots att klimatet är relativt torrt är det ändå förvånande mycket grönska på ön. Olika typer av kaktusar och palmer är vanliga, även citrusträd och fetbladiga växter. Att promenera på landsbygden är fantastiskt rogivande, knäpptyst och inte ett höghus i sikte. Det finns egentligen inga städer på Malta så som vi är vana att se dem men byarna är många, små och pittoreska. Även om kedjor som McDonalds etablerat sig så är det fortfarande en lantlig känsla som genomsyrar hela Malta.
Det närmsta man kommer storstadspuls är på öns östra kust i Sliema och St. Julians och det är även hit de flesta turisterna kommer. Malteserna vet definitivt hur man festar och under hela sommaren avlöser festivaler, gatufester, karnevaler och utomhuskonserterna varandra.
Tusentals människor samlas ute på gatorna och festar dag ut och dag in. Även om alkohollagen tillåter ungdomar att dricka redan vid 16 års ålder har jag sett väldigt lite fylla och stök ute. Jag har aldrig sett någon bråka och läser man nyheterna så existerar i princip grov brottslighet inte på Malta, i synnerhet inte våldsbrott. De vanligaste skadorna och dödsfallen är trafikrelaterade för vägarna är dåliga och den enkla sanningen är att de kör som galningar.
Landets storlek och lilla befolkning av 400 000 personer sätter sin prägel på människorna. De är inte de största tänkarna, inte heller de mest tekniskt orienterade men det de saknar i dessa avseenden övervinns av deras värme, glädje och genuint goda vilja.
Det är ett kristet katolskt land och de värderar sina kristna värderingar högt. Även om man börjar se en skiftning i de gamla värderingarna är malteser mycket nationalistiska och håller hårt på traditionerna.
På många sätt påminner de mig om assyrier. Inte bara till utseendet och religiösa övertygelse men jag ser mycket liknande familjevärderingar. Familjen kommer först, man bor gärna hos föräldrarna tills man själv bildar familj och det finns inget pinsamt eller konstigt med att man umgås 2-3 generationer i mellan.
De är mycket sociala människor och sitter ofta utanför sina hus och pratar med sina grannar eller promenerar längs havet. Alla hälsar på varandra, unga som gamla och det finns en värme i deras ögon som får mig att känna mig hemma trots att jag flyttat hit utan varken vänner eller familj.
Det blir bara lite pinsamt när de tror att jag är maltes och pratar maltesiska med mig. Som tur var och på grund av att de varit koloniserade av England så länge så är engelskan deras andra officiella språk så det är alltid lätt att göra sig förstådd.
Turismen på Malta ökar för varje år och i och med ökningen av lågprisflyg så kan man när som helst på året hitta en tur och retur biljett hit för cirka 1000 kronor. Under lågsäsongen kan biljetterna bli så billiga som 250 kronor tur och retur (skatt inräknat).
Inträdet i EU och omvandlingen till euro har också bidragit till den ökade turismen och om du någonsin funderat på att köpa ett hus närmare ekvatorn så är Malta perfekt.
Till dess är jag Maltas enda representant för det assyriska folket och om du har planer på att åka eller flytta hit, tveka inte att kontakta mig om du har frågor. Jag hyr även ut rum i min lägenhet med swimming pool och havsutsikt.
Så besök lilla europeiska Assyrien… besök Malta.