Den första mars visade ARS tillsammans med ABF i Botkyrka/Salem dokumentärfilmen Flyktingar i eget land som skildrar assyriernas hemska vardag i Irak. I samband med filmvisningen fick publiken möjlighet att träffa och ställa frågor till filmens producent tillika Ishtar TV ordföranden Fareed Aqrawi.
Fareed Aqrawi var tidigare verksam i London men återvände till Arbil i Irak efter Saddams fall 2003. Idag är han ordförande i Ishtar TV. Den dokumentärfilm han nu producerat, Flyktingar i eget land visar den onekligen svåra vardag som de kristna assyrierna i Irak ställs inför.
En ung kristen flicka berättar i dokumentären hur familjen flydde sitt hem när islamister efter flera påstötningar uppmanade dem att konvertera till islam. I en annan sekvens berättar en mor hur hennes två söner gick ut men aldrig kom hem igen. Bröderna kidnappades av islamister och avrättades. Anledningen var att de var kristna, något som islamisterna noterat stod på brödernas ID-kort.
Omkring 120 personer hade tagit sig till Hallunda folkets hus för att se dokumentären och många i publiken var angelägna om att få ställa frågor till Fareed Aqrawi efter visningen. En person i publiken lyfte fram frånvaron av nyheter om attacker mot assyrierna på arabiska TV kanaler, något som Aqravi höll med om.
– Ingen arabisk TV-kanal har visat några längre inslag om dessa terrorattacker. Ashur TV, vi (Ishtar TV, red. anm.) och Suroyo TV gör vårt bästa men vårt största problem är att vi inte har stark media, sa Aqrawi som berättade att Ishtar TV nu bara sänds i Mellanöstern.
Många assyrier som flytt sina hem i exempelvis huvudstaden Bagdad har sökt sig till de lugnare delarna av landet. En fråga som kom upp var om det finns biståndsorganisationer som hjälper de assyriska internflyktingarna i Irak på plats.
– Det finns några biståndsorganisationer men varken de eller kyrkan har kapacitet att ta emot alla flyktingar, sa Alqawi som berättade att så många som 2 250 familjer flydde upp till norra Irak under en och samma vecka.
– Barzani och Talabani lovar skydda kristna men ingen gör något. Ett problem här är att den irakiska regeringen inte kan skydda sig själv heller. Idag finns 900 kristna studenter som inte kan studera vid Mosul universitet av säkerhetsskäl. Även om dessa studenter tar examen så får de inget arbete på grund av diskriminering. I den kurdiska regionen är det bättre men i övriga Irak och exempelvis på Mosulslätten är det svårt, berättade Aqrawi.
Han förklarar att det är en av anledningarna till att assyrierna vill ha en egen autonomi på Ninevehslätten. En autonomi skulle ge assyrierna själva ekonomiska möjligheter att skydda de assyriska internflyktingarna i Irak.
– Idag får kurderna 17 % av Iraks budget. Om assyrierna utgör tre procent av Iraks totala befolkning så borde vi få åtminstone en procent av budgeten, men idag får vi ingenting, berättar Aqrawi.