Säg assyrisk eller babylonisk arkitektur så går tankarna genast till de väldiga palatsen eller kanske Ishtarporten. Ray Younan delar här med sig om var man kan finna neo-assyrisk arkitektur på kanske något oväntat håll.
Att besöka den eviga staden Rom under julhelgen och se den klassiska julmässan live hållen av självaste påven Benedictus XVI är en dröm för många assyrier med katolsk anknitning.
Staden har en fantastisk miljö, arkitektur med mycket sevärdigheter och mängder av upplevelser. Fördelen med Rom är att nästan alla kända landmärken, till exempel Peterkyrkan, Colosseum, Spanska trappan och Trevifontänen, nästan ligger på gångavstånd från varandra.
En annan sevärdighet i den eviga staden Rom för den arkitektur- och konstintresserade assyriern bör vara Tempio Maggiore, det stora templet. Tempio Maggiore är en synagoga som stod färdig 1904. Arkitekterna bakom bygget, Osvaldo Armanni och Vincenzo Costa, valde att formge synagogan i neo-assyrisk-babylonisk arkitektstil.
Fasaden påminner om palatsreliefer och tempel från de assyriska huvudstäderna Nineve och Nimrud. Välkänd assyriska dekorativa mönster ingraverade i lotusblommor, palmer och pelare på synagogans fasadutsmyckning är väl synliga. Även interiören, som bland annat består av pampiga vita pelare prydda med assyrisk konstart, ger en fingervisning om var arkitekterna hämtat inspiration till byggnadens utformning.
Märkligt nog behöver man inte resa till Rom för att se neo-assyrisk arkitektkonst. I hjärtat av Stockholm döljer sig också assyrisk arkitektkonst. Den stora Adat Jeschurun synagogan på Östermalm i Stockholm ritades av arkitekten Fredrik Scholander efter hans vision av ett neo-assyriskt tempel. Åtskilliga tilltänkta assyriskinspirerade fasaddekorationer uteblev dessvärre på grund av ekonomin. Anmärkningsvärt ofta är den neo-assyriska arkitekturen en vanlig syn bland synagogor som uppförts i Europa.
Personligen hade jag hoppats på att den första Syrisk-ortodoxa katedralen, S:t Jacob av Nsibin, skulle få klassisk assyrisk fasadutsmyckning, något som tyvärr uteblev. Jag hoppas att framtida assyriska byggnadsprojekt präglas av assyrisk-babylonisk arkitektkonst på samma sätt som synagogorna. Vidare önskar jag er läsare en God jul och ett Gott rêš-šattim.
Ray Younan