Södertälje centrum har de senaste åren fått en och annan ansiktslyftning. Bland annat har de två stora gallerierna i staden, Kringlan och Luna, fräschats upp. Folkpartiet, som tidigare stoppat förslag på stora handelskomplex vid Inre Maren, har kommit med ett förslag som har sitt ursprung i Mesopotamien. Babylons hängande trädgårdar.

Med så många assyrier i staden vore det inte fel med något som påminner folket i staden om forna tider. När det dessutom är ett förslag som passar väl ihop med arkitektur, natur och miljö blir inte förslaget sämre precis.

Mats Siljebrand, gruppledare för folkpartiet i Södertälje, presenterade i en motion idén om en hängande trädgård på Kringlans takterrass i partiets pressmeddelande förra veckan. Tanken är att den hängande trädgården, i kombination med cafémiljö, ska erbjuda möjlighet till beskådande.

– Det vore inte dumt med ett eget underverk här, säger Mats Siljebrand.

Tack vare en mångfald av träd, buskar och blommor samt en vinterträdgård är det meningen att platsen ska grönska året runt. Svalkande skugga, värmande solsken och ett stilla lugn ska ge den stressade storstadsmänniskan en liten tillflykt när det behövs.

– Södertäljes egen hängande trädgård kan onekligen växa fram som en publikdragare av stora mått och stärka citys attraktionskraft, fortsätter Siljebrand.

Tanken är inte heller att lösa hemligheten bakom ett av världens sju antika underverk, utan har en mer lokal anknytning. Enligt Siljebrand vill folkpartiet snarare knyta an till stadens stora assyriska/syrianska grupp med rötter i just Mesopotamien.

– Här kan skapas en grön oas med nästintill panoramautsikt mitt i det hektiska stadslivet, avslutar Mats Siljebrand.