I ett samhälle med ökat antal frånvarande föräldrar, med längre arbetsdagar och mindre ledighet är det TV:n som har en stor del av ett barns uppfostran. Vuxna som får mindre ork och väljer den lätta vägen ur ett dilemma hos ett krävande barn, gör TV-tittande till ett lockande alternativ att uppehålla barnet med när man själv vilar ut. Det är inte en underdrift om man konstatera att barn idag sitter stora delar av sin tid framför datorn och TV:n.

Vet man om detta kan det vara aktuellt att uppmärksamma en vetenskaplig rapport som pekar på tankeväckande konsekvenser. I rapporten som Nya Zeeländska forskare ligger bakom har man klargjort följande; för mycket tv-tittande i barnaåldern kan ge koncentrationssvårigheter senare i livet. Man konstaterar i en rapport att barn som tittade på tv mer än två timmar om dagen fick i 40 procent av fallen problem med rastlöshet och hyperaktivitet i tonåren. Det gäller både flickor och pojkar. Undersökningen gjordes under 70-talet och på över 1000 barn.

Det är skrämmande siffror och det ligger förmodligen bakom stora delar av en knappt fungerande grundskola och mindre tålmodiga barn. Så se upp förälder kanske är det bättre att läsa en godnatt saga någon kväll i veckan för ditt barn än att slå på Ice Age för 14:e gången, även om du väldigt gärna hellre vill vila. Tänk bara att det kan bli en kostsam vilopaus. Jag kan föreslå att jobba och kräva mindre. Kanske bor man bra där man bor idag och kanske är det tillräckligt med en Toyota? Det är trots allt barnen som är viktigast. Eller?