Paragraf 301 i strafflagen har fått mycket kritik från bland annat EU som säger att den hotar yttrandefriheten och bör tas bort. Men den turkiska regeringen har istället skrivit om den.
Paragraf 301 innebär att den som förolämpar ”turkiskheten” eller pratar illa om landet åtalas och fängslas upp till tre år. Ett exempel är nobelpristagaren, Orhan Pamuk, som fälldes för att han talade om folkmordet på armenierna i Turkiet 1915.
EU är skeptisk mot paragrafen och vill att den tas bort helt, men i ett möte förra veckan röstade det turkiska parlamentet fram en lagförändring istället. Det var 250 mot 65 röster.
Nu kan man inte åtalas för att förolämpa ”turkiskheten”, men man kan fortfarande åtalas för att förolämpa Turkiet som nation. Det är alltså förbjudet att hota den turkiska republiken vilket betyder att det fortfarande är riskabelt att öppet prata om bland annat folkmordet på assyrier och andra kristna i Turkiet under 1900-talet.
Ändringen innebär också att maxstraffet sänks från tre år till två år och för att dömas för något måste justitieministern godkänna ett åtal samt utse en åklagare.
I dag har över 7000 personer åtalats enligt paragrafen för att de har kränkt eller hotat turkiskheten, och sedan 2003 har 750 personer dömts, skriver SVT.
Förra året mördades den armeniske journalisten Hrant Dink för att han pratade om det armeniska folkmordet. En annan person som har åtalats enligt paragrafen är prästen Yusuf Akbulut för att han pratade om Seyfo.