Inte bara i Södertälje utan också på många andra håll firades det assyriska nyåret storstilat. Hujådå gör ett litet svep över några länder och Akitufirandet i dem.
Liksom i Södertälje firades Akitu på söndag 3 april i stadsdelen Fairfield i Sydney. Firandet har redan under lång tid varit en stor folkfest och så var det också i år. Uppskattningsvis 10 000 personer deltog i festen, som innehöll traditionell musik, dans, teater och mycket annat. Många politiker både från lokal och från nationell nivå deltog i festligheterna.
I Irak brukar den första april vara en betydelsefull dag för landets assyrier med en stor marsch i Nohadra (Dohuk). I år hölls ingen marsch, däremot nog en fest med tal och musik ute i det fria.
I Armenien var årets Akitufirandet speciellt högtidligt. Festen hölls i byn Verin Dvin, som har den största assyriska befolkningen i landet: omkring 2 000 av de 2 700 invånarna är assyrier. USA:s ambassadör Richard Mills var närvarande och höll ett hälsningstal, i vilket han gladde sig åt att delta i festen och att se hur assyrierna lever sida vid sida med armenierna. ”Jag lyckönskar er på denna dag och när jag möter assyrierna i Detroit och Chicago ska jag berätta för dem om detta firande”, sade ambassadören.
Ordförande för den assyriska föreningen i Armenien (Atour), Arsen Mikhailov, tackade den armeniska republiken för de möjligheter den har gett åt assyrierna att bevara och utveckla sin kultur. ”Jag önskar alla assyrier i Armenien och utomlands framgång och hälsa. Må de aldrig glömma vilka de är, vilka värderingar de bär och hur de bör utveckla dessa värderingar.”
Armeniens president, Serzh Sargsyan, gjorde ett officiellt uttalande i vilket han lyckönskade landets assyriska invånare med anledning av nyåret. ”Jag hoppas att denna festliga dag, som symboliserar naturens återfödelse, för med sig nya framgångar och genomförandet av nya projekt för vårt broderfolk, assyrierna.”
I Tyskland ordnade Assyriska riksförbundet ett nyårsfirande i Mariakyrkan i Gütersloh. På programmet fanns olika barnaktiviteter, musik, teater och folkdans. Johann Roumee, ordförande för Assyriska riksförbundet i Tyskland (ZAVD), betonade i sitt tal betydelsen av att bevara traditioner. Också Fader Simon Demir höll tal. Över 500 gäster deltog i firandet.
Den 1 april skrev utrikesminister Margot Wallström (s) följande på sin Facebooksida:
Gott nytt år till alla assyrier som idag firar Akitu!
Samtidigt som det är en dag av firande och glädje glömmer vi inte den allvarliga situationen i Mellanöstern. Daesh brutala handlingar slår hårt mot civilbefolkningen och hotar folkgrupper med djupa historiska rötter i regionen. Assyrierna är svårt drabbade. Sverige fördömer dessa brott och tar ansvar i kampen mot terrorismen.
Jag önskar er alla ett 6766 av fred och välstånd.