Utrikesministern har på nytt kommenterat regeringens hållning i frågan om erkännande av assyriska folkmordet
Det var under en träff med utländska korrespondenter i Stockholm på fredag 5 juli som frågan kom från en turkisk reporter om Sveriges regering tänker erkänna folkmordet 1915. I sitt svar, som finns inspelat, upprepade Margot Wallström redan tidigare framförda argument för varför regeringen inte vill erkänna folkmordet Seyfo:
”Nästan inga länder har gjort det, och det beror ju på att det är väldigt svårt med historiska händelser av det slaget. Om man gör det så vill man ju att rättvisa ska skipas, att någon ska ställas till svar, och hur gör man det när det inte finns så att säga..dom juridiska möjligheterna att göra det och vad betyder det om man börjar föra in det här som ett element. Det här är jättesvårt och den här konventionen är inte så användbar kan jag tycka många gånger när det enda ord som kommer till egentligen är folkmord. Folkmord har också en rättslig betydelse och därför lät vi en expert titta på det här; varför kan vi inte kalla det folkmord, vad är det som hindrar att man gör det? och han beskrev dom rättsliga och andra politiska svårigheterna med att just gå tillbaka historiskt och nu bestämma att det där var ett folkmord. Det finns andra begrepp som man kan använda, lättare och som fångar in det.. det var ju massmord och det var brott mot mänskligheten kan man säga, men det är problematiskt att använda begreppet folkmord kring historiska händelser och därför så undviker, det finns ju.. det är bara två länder tror jag som har.. där regeringarna har gjort det, annars så är det ju parlament och det har dom rätt att göra men för regeringen så är det knepigare för då följer med det också ett ansvar och då gäller det ju att man kan leva upp till det ansvaret och det är inte alltid så lätt.”
Argumentet som utrikesministern framförde är inte nytt. Det är samma argument som redan motbevisats av folkrättsprofessorerna Ove Bring och Pål Wrange. Enligt Bring finns inga hinder för regeringen att kalla händelsen för folkmord annat än den förväntade turkiska reaktionen. I en intervju med SVT Nyheter Södertälje förklarade professor Ove Bring frågan så här:
– Jag tror kanske att hon blandade ihop politiska problem som kan uppstå till följd av ett erkännande, med folkrättsliga problem som hon försökte säga. Men det är inte ett hållbart påstående. säger han och fortsätter.
– En erkännande stat kan få utstå vissa politiska konsekvenser såsom att Turkiet kallar hem sin ambassadör och kanske hotar med bojkott av svenska varor. Men något folkrättsligt ansvar infinner sig inte.
Wallström fortsätter alltså att låtsas om vad Sveriges främsta forskare i folkrätt säger och klänger sig medvetet fast vid en teknikalitet för att kunna hävda att ett erkännande är komplicerat.
Turkiska medier gjorde stor sak av Wallströms senaste uttalande. Nästan samtliga större medier i Turkiet är under direkt eller indirekt kontroll av staten och man tar alla tillfällen att föra fram argument emot ett erkännande av folkmordet.
Dagen efter uttalandet på presskonferensen med de utländska korrespondenterna lade Wallströms presstab ut en text på hennes officiella Facebook-sida för att försöka gjuta olja på vågorna. I texten upprepade hon återigen sitt redan motbevisade argument om folkrättsliga hinder för ett regeringserkännande och gick sedan i försvarsställning där hon radade upp saker som regeringen gör för att ”bidra till att främja förståelse, debatt och dialog om händelserna i det sönderfallade Osmanska riket..”