Nu i slutskedet av valrörelse kommer Hujada.com att publicera intervjuer med ledamöter i Sveriges riksdag som bidrog extra till det historiska erkännandet av Folkmordet 1915. Nästa person att intervjuas är Bodil Ceballos, miljöpartist från Gävleborgs län som var med och skrev under folkmordsmotionen och även var aktiv i riksdagsdebatten innan omröstningen.

Vad har du för bakgrund? 

Jurist med inriktning miljörätt och utlänningsrätt. 

Varför du valde att engagera dig politiskt? 

Jag ville vara med och påverka kommunen och världen. Sättet att göra det är att engagera sig i ett politiskt parti. 

Hur kommer det sig att du valde just det parti du är verksam inom? 

Miljöpartiet sitter inte fast i över hundraåriga ideologier utan är en grön rörelse som växer i hela världen. Vi utgår från solidaritet med både djur, natur och det ekologiska systemet, solidaritet med kommande generationer och solidaritet med världens alla människor. Vi tänker längre än i 4 år framöver. 

Vilka är dina hjärtefrågor?

Miljö och klimat, global rättvisa, flyktingpolitik och minoritetsfrågor. 

Du var med och undertecknade folkmordsmotionen och var även med vidden historiska omröstningen där folkmordet 1915 erkändes, kan du berätta lite om det?

Jag tycker att man ska våga kalla saker för dess rätta namn. Med den forskning vi har att tillgå anser jag att det rörde sig om ett folkmord begånget av det ottomanska riket. Det moderna Turkiet har allt att vinna på att också våga prata om vad som hänt i historien. Jag menar att den diskussion som vårt och andra länders erkännande innebar kommer att leda till en bättre dialog på sikt mellan olika folkgrupper även om det varit känslosamt för väldigt många just när det skedde. 

Varför ska man rösta på dig i personvalet? 

Den som tror på global rättvisa, minoriteters rättigheter och mänskliga rättigheter kan med fördel rösta på mig. Det är svårare för dem som inte bor i Gävleborg och Västernorrland förstås men en röst på Miljöpartiet i något annat län är också en indirekt röst på att Miljöpartiet i Gävleborg får ett mandat till i riksdagen. 

FAKTABODIL CEBALLOS (MP)
________________________________________

Namn:
  Bodil Ceballos 
Parti:  Miljöpartiet de Gröna
Bor: Axmar Bruk, Gävleborgs län
Uppdrag i riksdagen: Ledamot i utrikesutskottet, migrationspolitisktalesperson
Aktuell kandidatplats: Etta i Gävleborg, kandiderar också i Västernorrland
Hemsida:www.mp.se/bodilceballos