En grupp assyrier från södra Ryssland besöker Sverige i samband med firandet av assyriska nyåret den 29 mars i Södertälje.

En grupp om 14 assyrier från staden Krasnodar i södra Ryssland kommer till Sverige och Södertälje under en vecka i slutet av mars. Det är medlemmar i organisationen Khaydta som på engelska heter ”National and cultural Autonomy of the Assyrians of the Krasnodarskiy region”. 

De har tidigare besökt assyrier i Tyskland och vill nu stifta närmare bekantskap med den assyriska communityn i Södertälje, berättar Nina Georgizova som är kontaktperson mellan Khaydta och Assyriska Riksförbundet i Sverige. Huvudattraktionen blir firandet av det assyriska nyåret Akitu i Södertälje den 29 mars. 

För att få personlig kontakt med assyrier i Sverige och få uppleva hur gruppen lever här kommer besökarna att sova över hos familjer i Södertälje under vistelsen. 

Det finns uppskattningsvis 50 tusen assyrier i Ryssland. De flesta är ättlingar till assyrier från Urmia-området som för hundra år sedan följde med ryska armén in Ryssland för att undgå folkmordet Seyfo.