“Slå dem inte på käften, slå dem med häpnad!”
Så lyder den unge Roberts livsmotto. I Potatisskallen, skriven av Robert Hannah, får vi läsa en självbiografisk roman om alltifrån hederskultur, normer, ungdomar, värderingar och rätten att själva bestämma över sitt liv samt mycket mer.

Med oss har vi debutantförfattaren Robert Hannah för att svara på Hujådås frågor om hans första bok ”Potatisskallen”, en självbiografisk roman.

  • Potatisskallen är din debutbok. För den som inte läst boken kan du berätta kort om innehållet och varför man ska läsa den?

Om man vill läsa en bok med en svenskassyrisk huvudkaraktär så är detta boken för dig! Potatisskallar är ungdomar som är födda i Sverige, uppvuxna på potatis som alla andra men som ses som invandrare – svartskallar. Potatisskallen är en ordlek som syftar på ordet svartskalle.

”Potatisskallen” handlar om en ung grabb som, till skillnad från de flesta han växer upp med, använder sin hjärna istället för sin näve för att slå sig fram från Göteborgs förorter hela vägen till Sveriges riksdag. Boken tjänar som inspiration för många från förorten som tror det är omöjligt att använda sin hjärna för att slå sig fram.

  • Hur kommer det sig egentligen att riksdagspolitiker Robert Hannah skrev en bok? Hur föddes idén bakom verket och hur har det fungerat att varva arbete med författande?

Idén till boken föddes när en journalist tyckte att jag var för opersonlig i mina debattartiklar – hon tyckte jag skulle skriva en bok. Hennes önskan har nu blivit sanning.

Jag tror helt enkelt att ordets makt är starkare än en vanlig politiker. Jag tänker använda alla metoder jag kan för att påverka Sverige till det bättre. Det saknas berättelser från ”orten” och jag ville bidra till en ökad förståelse för orten. Om folk förstår de politiska problem som jag vill lösa bättre så kan jag lättare få med dem på tåget.

Det har varit ganska lätt att hinna med både jobbet som politiker och skrivandet av boken – jag skrev färre debattartiklar och fokuserade på boken på kvällar och helger under sommaren och hösten 2017. Det gäller att prioritera.

  •  Ett citat ur boken är ”Slå dem inte på käften, slå dem med häpnad”. Kan du berätta kort om var citatet är hämtat ifrån och historien bakom det.

Citatet kommer ursprungligen från Fryshuset vad jag vet. Jag hörde det då och då som ung och tyckte det passade in på mig. Jag är inte så stark eller snabb – så jag kunde aldrig bli sportstjärna –men jag lyckades alltid använda min hjärna för att slå mig fram. Så det är faktiskt lite av mitt livsmotto. Jag gillar att överraska – t.ex. genom att skriva denna bok.

  •  Vad är det för budskap som du vill förmedla med denna bok?

Det är många som debatterar om hur det är att växa upp i en förort. Men det är sällan personer som själva kommer därifrån om det inte handlar om kriminella eller sportstjärnor. Jag ville berätta om de ungdomar som växer upp i svenska förorter och om hur de handskas med dubbla kulturer, rasism, utanförskap och hederskultur. Boken är skriven på deras språk – förortssvenska.

  •  Var potatisskallen en engångsföreteelse eller har du tankar på att skriva fler böcker?

Mitt drömprojekt är att skriva en bokserie i romanform som berättar om det assyriska folkets moderna historia. Våra ungdomar och kommande generationer kommer vara nyfikna på varför vi hamnade i Sverige och hur ”vägen” hit såg ut. Men det kommer vara lättare att få den presenterad i romanform. Serien kommer likna Per Anders Fogelströms ”Stad”-serie till upplägget.

Bokserien kommer kräva mycket arbete och efterforskningar så jag kommer nog behöva sluta med politiken innan jag tar mig an detta projekt. Men någon gång ska jag lyckas ro även detta projekt i hamn.

  • Hur har bemötandet och responsen varit hittills för boken

Regeringsbildningen har tagit mycket fokus från boken – så den har inte uppmärksammats på samma sätt som jag hade hoppats. Men – de som har läst boken tycker den är både humoristisk och allvarlig. Läsaren får en god bild av hur det är att växa upp i en förort och i en assyrisk familj.

  • Slutligen har du något övrigt som du vill tillägga

Alla kan skriva en bok – eller nå sina drömmar. Allt handlar om motivation och vilja!