Han har sett fotbollen starta ett krig på Balkan, överleva ett på Nordirland och avsluta ett i Elfenbenskusten. I sin nya bok tar Erik Niva med oss på en resa genom det nya Sverige och ett Södertälje som han är väldigt stolt över. Nemrud Kurt recenserar.

Länge har Erik Niva hyllats som Sveriges vassaste sportjournalist. I år plockade han återigen hem Guldskölden tack vare en penna som fortsätter att fängsla läsarna med intressanta historier och träffsäkra krönikor.

Men trots att hans artiklar är vida uppskattade är det inte i närheten av lika många människor som har läst hans böcker. Den första, Den nya världsfotbollen, är ett bevis på att gränsen mellan idrott och politik är obefintlig på flera platser i världen.

När han tidigare i år släppte bok nummer fyra, artikelserien Känner ni vibbarna? Fotbollen och det nya Sverige, har han inkluderat artikeln ”Ett föredöme – i hela världen”. Artikeln handlar om Södertälje och integration, och bland annat Assyriska Riksförbundets ordförande Afram Yakoub kommer till tals i en intervju.

Artikeln skrevs sensommaren 2014, en kort tid efter att IS intagit Nineve och assyrierna tagit till flykten från sitt historiska hemland. I ett särskilt utdrag av boken visar Niva på sitt karaktäristiskt enkla sätt hur man kan dra en linje mellan lugnets Södertälje och infernots Assyrien.

Vi [Niva och Yakoub] åker igenom Södertäljes vardagssömniga villaområden. Vattenspridare är igång på ett par av gräsmattorna, en cyklande brevbärare kämpar med någon ny sorts brevlåda och Afram Yakoub pratar om terrorister som skär halsen av hans landsmän.

Nivas främsta styrka är hans förmåga att sätta fotbollen som ett förstoringsglas mot samhället. Som fotbollsjournalist handlar hans texter om mittcirklar och målstolpar i Sicilien, men också om maktspelet bakom fotbollen och maffians roll i sporten.

Tidigare har han skrivit om hur fotbollen har startat ett krig på Balkan, överlevt ett på Nordirland och avslutat ett i Elfenbenskusten. I den här boken fokuserar Niva på det nya Sverige, på mångfaldens möjligheter, på ett skimrande U21-landslag som fick nationen att stråla samman en sommar, på personliga historier som lär oss en hel del om hur vårt samhälle fungerar.

Nivas penna är fullt av kunskapens bläck. Han vet precis vad han skriver om, helt enkelt för att han är väldigt påläst och intresserat brinner för ämnena han tar upp.

Känner ni vibbarna? är i första hand en bok om fotboll, men lika mycket kan den lära oss om nutidens Sverige genom att skicka i väg en boll och se den rulla igenom både förorter och finrum.

 

Erik Niva: Känner ni vibbarna? Fotbollen och det nya Sverige. 298 sidor. Modernista 2016

Nemrud Kurt