Det började redan i årskurs ett. Martin Tejo, som idag går i sjuan, mobbas av skolkamrater. Förgäves har man försökt lösa problemet. Nu vill mamman anmäla Brunnsängsskolan i Södertälje till skolverket.

Det var i julas som Martin efter många års mobbning fick ett utbrott. Han sa att han antingen skulle ta sitt liv eller mobbarnas liv.

Enligt mamman, Rosa Aravena, är det fem personer som mobbar hennes son. De svär åt honom, hotar honom, slår honom, slänger ur sig rasistiska kommentarer och kränkande ord, sätter krokben på honom och ställer personliga frågor, berättar hon.

– Problemet är att han inte vill bråka med någon. Ibland har pappan sagt till honom att försvara sig, men Martin bara undviker de som mobbar honom.

Trots skolans olika åtgärder, som Aravena kallar för ”plåsterlösningar”, har man inte funnit en bra lösning. I fyran fick Martin till exempel byta klass.
Det var även då han fick kontakt med två psykologer på barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), varav han fortfarande har kontakt med en.

Till följd av alla trakasserier har Martin fått koncentrationssvårigheter och går på studiegården där han får individuell hjälp och studerar bas ämnen. Men trots att han har bytt klass igen måste han fortfarande vistas på skolgården där mobbningen fortsätter, berättar mamman.

Tillsammans med andra på skolan har rektorn, Gudmund Rosenqvist, försökt hjälpa Martin.

– Man kan få en bild av att vi har suttit och rullat tummarna, men det är inte så, säger han. 

Under hans tre år på skolan har man haft flera samtal med lärare, föräldrar och andra anhöriga. Skolan har också en antimobbning grupp och kompisstödjare som arbetar med dessa frågor. En kompisstödjare väljs ut av övriga klasskompisar och har i uppgift att bland annat rapportera till lärare när någon mobbas och stödja den utsatta.

– Det bästa är ju att lösa problemet och gå vidare på ett bra sätt, men man har inte alltid de redskap som man önskar att man hade för att lösa alla konflikter. Men de allra flesta fall av mobbning löser vi här på skolan, säger Rosenqvist.

Nu vill rektorn hjälpa familjen att hitta en ny skola för Martin, men varken Martin eller hans mamman är förtjusta i idén. Rosenqvist förklarar att även om det finns stöd för att flytta mobbaren till en annan skola är det svårt i praktiken.

Anledningen till att man inte lyckats lösa problemet vill Rosenqvist inte gå in på.

– Det finns en komplex bild som gör att jag inte kan berätta hur det har varit. I de fall där man inte har lyckats lösa ett problem snabbt, för det ska det göras, så är det ett misslyckande för alla parter. I det här fallet krävs en annan expertis som vi inte har på vår skola.

Aravena är inte nöjd med skolans insatser och menar att hon har varit för snäll och tålmodig. Därför har hon försökt polisanmäla skolan, men eftersom skolan inte har begått ett brott får hon istället vända sig till skolverket.

Hon har däremot polisanmält de som mobbar sonen, men på grund av att de är minderåriga kommer det inte att göras en förundersökning. Ärendet skickas vidare till de sociala myndigheterna i kommunen.

På måndag planeras ett till möte med bland annat rektorn, men Aravena är inte så hoppfull längre.

Dessvärre är Martin inte den enda som mobbas.

Enligt siffror från Friends, Sverige största organisation som arbetar med att förebygga mobbning, utsätts omkring 60 000 elever för mobbning, varje dag. Enligt Friends handlar mobbning om ”ett upprepande aggressivt beteende med ojämn maktbalans mot ett offer som har svårt att försvara sig”.
 
Mats Olsson som är föreläsare på Friends och arbetar på olika skolor runt om i landet menar att en mobbare eller en som är utsatt kan vara vem som helst. Allt beror på hur gruppen och omgivningen ser ut.