Arkeologer från University of Exeter, i samarbete med Bahrains myndighet för kultur och antikviteter, har gjort en banbrytande upptäckt i Samahij, Bahrain. De har grävt fram de första fysiska bevisen på en sedan länge förlorad kristen gemenskap, vilket ger insikt i den tidiga närvaron av kristendomen i Persiska viken.

Utgrävningarna, som pågick mellan 2019 och 2023, avslöjade en välbevarad byggnad som tros ha varit biskopens palats i det historiska Meshmahig. Byggnaden, daterad till att vara bebodd från mitten av 300-talet till mitten av 700-talet e.Kr., innehöll åtta rum inklusive kök, matsal och vardagsrum. Bevis på hög levnadsstandard har hittats, såsom glasvaror, kopparmynt och importerade varor från Indien.

Kyrkan som man grävt ut tillhörde Österns assyriska kyrka, även känd som Nestorianska kyrkan, som på den tiden hade en stor närvaro runt Persiska viken innan islams inträde. Enligt traditionen grundades Österns assyriska kyrka av aposteln Tomas under första århundradet e.Kr.

Professor Timothy Insoll från University of Exeter, som ledde utgrävningen, uttryckte sin entusiasm över upptäckten: ”Detta är det första fysiska beviset på den Nestorianska kyrkan i Bahrain och ger en fascinerande inblick i hur människor levde, arbetade och tillbad.”

Byggnadens kristna identitet är tydlig genom fynd av kors i gips och graffiti med tidiga kristna symboler. Utgrävningen avslöjade också att invånarna konsumerade fläsk, fisk och skaldjur innan den islamiska konverteringen på 600-talet.

Planer finns nu på att utveckla ett museum på platsen för att bevara och visa upp dessa viktiga fynd. Museet förväntas öppna 2025 och kommer att erbjuda besökare en unik inblick i tidig kristendom i Persiska viken.