I dokumentärserien Historiska hemligheter ägnas ett avsnitt åt Assyrien och mysteriet kring profeten Jona.

Ödet sammanförde den judiska profeten Jona, den assyriska kungen Assarhaddon och islamistiska terrorsekten IS när terroristerna sprängde minnesplatsen för Jonas grav i Mosul i juli 2014.

I dokumentärserien Historiska hemligheter som sänds av SVT kan man följa nya arkeologiska avslöjanden från olika historiska platser. Det första avsnittet sändes den 22 november och har titeln Jona och valen. I den 45 minuter långa dokumentären får tittaren inblick i nya ledtrådar arkeologerna har fått sedan IS sprängde gravplatsen för vad som anses vara den judiska profeten Jonas grav.

IS-förstörelsen av gravplatsen ledde till upptäckten av ett assyriskt palats under den. Lamassu-figurer och andra ledtrådar har gett assyriologerna nya insikter om den assyriska kungen Assarhaddons styre och även sanningshalten i gamla testamentets berättelse om profeten som ska ha fått assyrierna att göra bot.

En av ingångarna till tunnlarna under helgedomen som leder till det assyriska palatset under kullen.

I dokumentären får man bland annat veta att helgedomen var en kyrka och gravplats för det assyriska helgonet Khnanisho innan det erövrades och gjordes om till moské och kom att ses som profeten Jonas grav.

Dokumentären är producerad av Blink films 2018 för brittiska Channel 5 och Smithonian Channel i samarbete med France Télévision, SBS-TV Australien och BBC Worldwide. Avsnittet om Jona och valen kan ses i SVT Play fram till 26 januari 2020, dock endast i Sverige.