Sedan säsongen fick sitt abrupta slut har det varit relativt lugnt runt Assyriska. I alla fall utåt sett. I bakgrunden däremot råder en febril aktivitet kring årets säsong.

Vinterträningen är i full gång. Styrke -och löptester blandas med små interna tävlingar där unga spelare, som Narsai Shaba, visar framfötterna. Det är högt tempo som många av provspelarna, som tränat med Assyriska, klassar som allsvenskt. Stämningen är god och alla ser på den kommande säsongen med tillförsikt.

På kansliet planeras både träningsläger och scoutingresa till Sydamerika. Truppen måste kompletteras innan träningslägret som inplanerats till sista veckan i mars. Sportkommittén har tidigt sagt att man i första hand söker en målvakt, en vänsterback och en yttermittfältare. Hur långt har man kommit?

– Vi kommer presentera en ny målvakt med allsvenska meriter inom de närmaste dagarna. Sen kommer vi ha nya provspelare för de andra positionerna nästa vecka. Vi jobbar parallellt med olika alternativ och det är inte omöjligt att vi snart gjort klart med nya utespelare, säger Eryo Rhawi, medlem i sportkommittén.

Även om klubben skulle hitta de spelartyper man behöver i Sverige kommer resan till Brasilien att bli av. Här tänker klubben långsiktigt och vill ha alternativ till förstärkningar när sommarfönstret öppnar igen.

– Det finns redan några spelare som är scoutade för oss i Brasilien. Där söker vi i första hand en ersättare till Alex. Sedan kommer vi självklart att gå på flera matcher och träningar för att hitta andra guldkorn, säger Rhawi.

Delar av sportkommittén och tränaren kommer att åka till Brasilien i februari och beräknas vara borta i tio dagar. Det är ingen i sportkommittén som talar portugisiska och det är inte många brassar som behärskar engelska. Hur gör man för att klara språkbarriären? Hur gör man sig förstådd?

– Väldigt enkelt. Robban är ju med, han talar portugisiska obehindrat. Det är otroligt kul att se hur han och Dinho plötsligt står och samspråkar portugisiska på träningarna. Nej, men självklart har vi även en engelsktalande brasiliansk kontakt på plats, säger Rhawi.

Det bådar gott för Assyriska som värvat en tränare som kan utveckla talanger och som kan portugisiska. Nu kan Dinho och framtida brasilianska spelare känna sig mer hemma än tidigare och förmodligen prestera bättre.

På Hujada.com ser vi redan fram emot den första träningsmatchen som spelas mot Vasalund 14 februari. Ett Vasalund som idag tränas av Peter Lenell. Det blir spännande att se nya Assyriska på sin första prövning.