Söndagen den 7 oktober anordnades en barnkonsert, den första av sitt slag i Assyriska Kulturhuset i Frölunda. Detta år utmärks av att det är 30 år sedan kulturhuset för första gången slog upp sina dörrar. För att fira detta finns en rad evenemang inplanerade under 2018. Sättet man startade det ceremoniella firandet på kunde inte bli bättre. Barnkonserten tog hela publiken med storm och initiativtagaren Yuhanon Zhaco tror och hoppas att vindarna från denna storm nu kommer att sprida sig till andra städer.
Kan du berätta lite mer om idén till konserten och hur den kläcktes?
– Idéen kläcktes redan senhösten 2009, det efter att vi anordnat den första historiska konserten i Sverige för legenden Habib Mousa. Det var ett stort projekt som aldrig gjorts tidigare. De drivande bakom det hela var Sargon Barkarmo och jag. Vi lade ned mycket tid och möda och ändå dök det inte upp mer än 200 personer på Göteborgs konserthus, mitt i hjärtat av Göteborg! I min besvikelse föddes en annan idé, något som skulle locka en större och bredare publik, något som skulle få hela familjer att resa sig från den ”trygga soffan” och andas lite kulturell aktivitet. En barnkonsert skulle vara receptet för detta!
Om barnen kommer så måste föräldrarna också göra det och det i sin tur leder till att man även får med sig far/morföräldrar, ja hela tjocka släkten! Men idéen strandade, inte på grund av tid eller vilja utan hur man skulle ta detta vidare och verkställa idéen. Barnkonsert låter enkelt men är precis tvärtom! Att underhålla vuxna är lättare, då vuxna kan sitta stilla medan barn ständigt måste röra på sig. Till slut tog jag mod och började skissa på idéen och jag tog direkt kontakt med en potentiell sångerska för konserten. Det blev Orshina och när hon tackade ja var bollen i rullning. Detta var tidigt november 2017 och nu fanns inget återvändo, det var bara att köra!
Uppslutningen såg ut att vara lyckad. Vad kan du berätta för de som inte var där om själva dagen och vad var känslan hos deltagarna efter konsertens slut?
– För många kom detta väldigt oväntat, men det var något som varit efterlängtat hos många och det syntes inte minst på antalet som anslöt sig till publiken under konserten. Vi har mycket att lära om hur en publik ska agera under en konsert, t.ex att det är just publiken som är den viktigaste aktören i en konsert inte artisten, men dit kan vi bara komma med mer kontinuerliga event. Efteråt var känslan hos många, att nostalgins starka vindar blåst de rätt i ansiktet. Det sena 80-tal och tidiga 90-talet gjorde sig påmint med gruppen ”Gudo D Nineveh”, med Nahrin Garis och Shikri Johanen (Yawse) samt Sabri Garis med flera, som tog oss alla med storm. Det är just dem som gjort grovjobbet och varit med skapat denna musik som gjort det möjligt för oss att göra en barnkonsert! I slutändan gick alla hem med en positiv känsla.
Hur såg programmet och upplägget ut för konserten?
– Vi landade till slut på 16 klassiska barnsånger varav tre utav de var ”vuxensånger” som exempelvis ”kukwo safro habibto”. Det för att ge något till de vuxna i publiken. Sångerna framfördes av Orshina som hade en duktig barnkör till sitt förfogande, som både sjöng med i refrängerna och hade varsitt solonummer. Med sig hade de välkända musiker som Josef Cacan, Edward Denho och sångaren/musikern Shikri Johanen.
Kan du berätta mer om det ursprungliga syftet till barnkonserten?
– Hela syftet med detta projektet är att öppna en dörr till det assyriska kulturlivet för våra yngsta medlemmar, nämligen barnen. En dörr som i många familjer är stängd men dock inte låst och vi vill öppna den och ge de en inblick om vad det är de har men inte känner till. Vad det är de behöver men inte får i tillräcklig dos. En assyrisk kulturell stimulans att influeras av, inte skämmas över. Ett ovärderligt arv att behålla och bevara, inte mista eller begrava.
Året 2018 utmärks av att det är 30 år sedan kulturhuset invigdes i Frölunda. Kan du kort berätta om framtida evenemang och aktiviteter för att fira detta under resterande del av årets gång?
– Vi har ett fullspäckat schema framför oss, nu när hösten är här och vintern närmar sig med stormsteg. Barnkonserten var startskottet och det kommer följas upp av en jubileumsfest, utställningar med öppet hus av olika slag, intressanta föreläsningar, familjedag, konsert för vuxna och avslutningsvis vårt populära assyriska julbord där vi gästas av folkkära artister som bjuder oss på bra underhållning samtidigt som vi äter assyrisk/svensk mat.
Slutligen finns det något övrigt som du vill tillägga?
– Vi vill inte att barnkonserten ska vara en engångsgrej, utan något långsiktigt som vi kan plocka fram i alla fall en gång om året i varje stad som vi assyrier bor i. Kan vi göra det, kan andra göra det. Allt handlar om vilja! Jag hoppas innerligt att detta sprider sig till andra ställen och att vi också visar prov på att vi är kapabla till att skapa bra trender!