Uppemot 250 personer, assyrier med rötter i olika länder och andra kristna, slöt under tisdagskvällen i veckan som gick upp i en ekumenisk solidaritetsmässa i Klara kyrka. Mässan hölls för att ta avstånd från den terror som drabbat assyrierna i Irak och för att visa solidaritet med den utsatta kristna ursprungsbefolkningen i landet.
Klara kyrkan är både vacker och anrik. Den ståtliga byggnaden ligger i de klassiska klarakvarteren i centrala Stockholm. Kända bohemer som Nils Ferlin huserade förr i tiden i området.
Idag har kyrkan ett genuint samhällsengagemang och lång erfarenhet av arbete med utsatta grupper. Om nätterna används exempelvis kyrkobyggnaden som sovrum för hemlösa. När Assyriska riksförbundet och Svenska kommittén för assyrier anordnade den ekumeniska solidaritetsmässan så var därför även Klara kyrka med som arrangör.
Carl-Erik Sahlberg från kyrkan välkomnade de närvarande och innan han bjöd in till den gemensamma sången Tack Jesus som sjöngs på svenska, engelska och arabiska så slog han fast vad syftet med kvällen var.
– Vi är här ikväll för att stå upp för de kristna i Irak, och be för de kristna i Irak, och jag är glad att vi är så många i denna bön, sa Carl-Erik Sahlberg.
– Jag vädjar till alla att stödja de kristna irakierna i Sverige och också finna en lösning för de som är kvar i Irak, sa fader Idris Hanna, verksam inom den syrisk-katolska kyrkan.
Riksdagsledamoten Anneli Enochson, som var med och drev igenom Seyfobeslutet i riksdagen, menade som många andra talare att våldet mot assyrierna i Irak måste upphöra.
– Det är dags för omvärlden att reagera och agera mot de attacker som sker mot kristna i Irak. Hela landets kristna befolkning riskerar att raderas ut, sa Anneli Enochson.
Även Margareta Viklund, ordförande i Svenska kommittén för assyrier, fanns på plats och höll tal. Hon berättade om en assyrisk far i en ytterst trångbodd familj hon träffat. Han var villig att ge bort ett av sina barn till Margareta Viklund i hopp om att barnet skulle få ett bättre liv hos henne i Sverige.
– Tänk att nöden kan vara så stor att man vill ge bort ett barn. Ändå säger Migrationsverket att det är lugnt i Irak, sa Margareta Viklund som inte gjorde något för att dölja sin besvikelse över hur assyrier från Irak behandlas av Migrationsverket.
– Mitt hopp är att hela kristenheten i Sverige ska ta avstånd och fördöma den terror som drabbar den kristna kyrkan i Mellanöstern. Vi har inte råd att mista de kristna i Irak, vi har inte råd att mista er! Islossningen har börjat, ge inte upp! En för alla och alla för en gäller fortfarande, avslutade Margareta Viklund sitt tal som berörde många.