Programmet Korrespondenterna har för första gången fokuserat på assyrierna.

Från och med den 3 april har Sveriges television släppt det nya avsnittet av korrespondenterna som handlar om förtrycket assyrierna möter i irakiska Assyrien.

Korrespondenterna är ett av SVT:s populäraste program som har formen av längre reportage från olika platser i världen för att belysa konflikter och skeenden genom personligt berättande.

Det aktuella avsnittet tillägnas helt assyriernas situation i irakiska Assyrien då teamet följer den unga svensk-assyriskan Kara Hermez till hennes hemby i Nahla-området. Det kurdiska förtrycket mot assyrierna i form av systematiska markstölder i syfte att kurdifiera området blir konkret och tydligt.

Under våren 2016 började en mäktig kurdisk klan med kopplingar till det styrande skiktet kring diktatorn Massoud Barzani att inkräkta på assyriernas byar i Nahla. Assyrierna försökte protestera genom fredliga medel men stoppades av kurdisk peshmerga, vilket även dokumenterades av Human Rights Watch.

Programmet Korrespondenterna kritiserades från svenskt-assyriskt håll under 2015 för dess okritiska rapportering om den kurdiska milisen peshmerga.

Det nya avsnittet i Korrespondenterna kan ses i SVT Play över hela världen. Klicka här för att komma till programmet.