I Kungsträdgården, Stockholms kändaste och mest besökta park, inför en förväntansfull publik hölls Blatte de Luxe galan 30 juli 2006. Alla ville veta vilka de nio personer, som i hård konkurrens med Sveriges tyngsta namn, vunnit Årets Blatte de Luxe. Flera assyrier var alla nominerade i varsin klass; skolministern Ibrahim Baylan (politik), regissören Josef Fares (film), skådespelaren Fares Fares (teater), poeten Daniel Boyacioglu (författare) och Nuri Kino (journalistik).
Fem assyrier. Fyra blev utan. Så kom turen till kategorin Årets Journalist, den reporter som lyckats bäst med att förändra samhället till det bättre. När kuvertet sprättades upp såg jag hur många assyrier i publiken höll andan. Skulle vi bli helt utan pris?
Motiveringen löd:
För att han fyller alla kategorier av människor som gjort något för att förbättra livet för blattar. Han är en förebild! Han är en kämpe! Han har avslöjat mycket skit om rasism, nazism och integrationsbluffar. Han har också i sina artiklar om polis- och rättsväsende avslöjat hur illa behandlade invandrare blir och att många sitter oskyldigt eller oriktigt dömda. Han har också, ensam, i flera år undersökt och avslöjat tolkbranschen som försämras för varje år – mm, mm, mm…
Hela Kungsträdgården gungade, oavsett vem eller vad du var i söndags så delade du assyriernas glädje. Alla visste att rätt person hade vunnit. Nuri Kino kom in på scenen vinkandes med båda händerna och vrålade:
– Hallå Stockholm!
Han fångade publiken direkt, alla ropade tillbaka till honom. Sedan fortsatte han sitt tacktal:
– Om jag kan lyckas så kan dom flesta lyckas, och vill ni lyckas så gör ni det! Vägen dit är kantig, och jag skulle ljuga om jag sade att det inte är tufft. Men nu när jag står här med skakande knän och tittar på er kan jag inte annat än att konstatera att det varit värt det. Och jag har bara börjat. Kan jag, kan ni!
Det nyinstiftade priset syftar till att lyfta fram personer som genom sina samhällsinsatser är goda förebilder för ungdomarna. Nuri Kino, som växte upp i ett assyriskt hem där både far och mor var analfabeter, har mot alla odds etablerat sig som en av Sveriges tyngsta grävande journalister. Hans många avslöjanden har lett till flera lagändringar och skänkt honom flera priser genom åren. Han röstades fram som vinnare i konkurrens med tjugo av Sveriges tyngsta namn inom journalistik.
– Om jag lyckas inspirera en enda ung person till att ändra sitt tänkande, att satsa och göra något bra av sitt liv, då har jag lyckats, sa Nuri efter vinsten. Och på förslag från Kino skänkte samtliga Blatte De Luxe vinnare sina prispengar till insamlingen för krigets offer i Libanon.