Trots det kyliga valborgsvädret genomförde flotten Nebuchadnezzar sin forsränning med stort bravur. Glädjen och budskapet som flotten förmedlade var tillräckligt med bränsle för att hålla både besättning och assyriska åskådare varma.

Dagen började med den klassiska forsränningen, flottar som studenter byggt för att ta sig genom ån som rinner tvärs igenom city. Tusentals människor barnfamiljer, pensionärer och champagnefyllda studenter från hela världen kommer i tjut och ramsor heja fram flottarna, som de flesta krossas mot forsarna. Hujådå finns på plats för att vara med och fira valborg med Bethnahrin ungdoms förening i studentstaden Uppsala.

Klockan tio på morgonen stod vi längs ån, förväntansfulla av ryktet att Bethnahrin en Upsaliensis förening, BUF, med hjälp av ADO som varit med och betalat anmälningsavgifterna, hade byggt en flotte inför årets forsränning. Flotten Nebuchadnezzar skulle tydligen vara utsmyckad med ett politiskt budskap till omvärlden om folkmorden mot de kristna assyrier 1915. Ett minne som än idag, och även imorgon, kommer att leva kvar i våra ungdomars hjärtan.
Äntligen såg vi skymten av den finna flotten i en sol som mera lyste upp dagen än värmde. Men i skenet av den assyriska flotten glömde man plötsligt kylan för där kom de modiga besättningsmännen från BUF:s styrelse Peter Butros, Nahrin Özmen och Izla Nison. 

-Ni kommer inte klara det!, ropade några äldre damer som stod mig nära, de syftade på de flottar som hade fastnat och gått sönder mot de klippiga stenarna som på vissa ställen sträckte sig ovan vattenytan och nu var Nebuchadnezzar på väg dit. Men damerna hade som tur var fel, flotten gled igenom som om den vore Titanic själv och de stolta besättningsmännen blev allt stoltare. Fors två av två tog de också med vissa problem och efter några ”segerdopp” i det åtta gradiga vattnet flöt de upp vid flodkanten, där de togs emot av kompisar som förberett mottagandet med filtar, jordgubbar och champagne. Glada miner, vänners redogörelser för flottfärden och varma filtar sammanfattade picknicken som sedan följde.

Senare mot kvällen blev det grillfest med lagom stora mängder alkohol till assyrisk musik. Trots den oerhörda kylan, knappa fem plus, dansade och sjöng samtliga i sin vägran att acceptera vädergudarnas order. Även om man stundtals påmindes om kylan som sakta men säkert tog sig in under jackan och den tunna t-shirten allteftersom dagen skred mot sitt slut, var hela dagen en rakt igenom en varm upplevelse.