Under sin resa till Irak nyligen träffade Sveriges utrikesminister och försvarsminister assyriska representanter i Arbil.

Under tisdagen 3 november träffade utrikesministern Margot Wallström och försvarsministern Peter Hultqvist assyriska representanter i Arbil i Norra Irak. Mötet varade i cirka 20 minuter och handlade om svårigheter assyrierna möter.

– Vi berättade att vi inte har mottagit något stöd från Sverige och att det är fel att inte inkludera assyrier och yazidier i det militära stöd Sverige skickar till kurderna, berättar Ashur Eskrya, ordförande för Assyrian Aid Society.

På mikrobloggen twitter skrev Wallström dagen efter om mötet: ”Yezidi, Turkmen, Assyrian minorities were among those we met in Erbil yesterday. Sweden strongly supports minorities’s rights in Iraq”. 

Ashur Eskrya vänder sig mot Wallströms twitterinlägg.

– Vad menar hon med ”strongly supports minoritie’s rights”? Vi har inte sett något stöd från Sverige. Det kändes som att de ville träffa oss mest för att det ska se bra ut. Vi har inte sett något stöd till minoriteterna från Sverige, tyvärr, kommenterar Ashur Eskrya.