Den turkiske parlamentarikern George Aryo utdelar i sitt tal kritik mot patriarken för den syrisk-ortodoxa kyrkan för att ha valt 15 juni som minnesdag för assyriska folkmordet. Han menar att syrisk-ortodoxa kyrkan valt just 15 juni istället för 24 april efter påtryckningar av syriska regimen, som i sin tur ska ha påverkats av Armenien.
Folkmordet 1915, även känt som Seyfo bland assyrier, är sedan tidigare erkänt av många parlament runt om i världen, och i många länder är 24 april starkt förknippat med att vara minnesdag för folkmordet. Armenierna har lobbat för folkmordsfrågan i mer än 100 år och alltid haft 24 april som minnesdag för folkmordet.
Enligt George Aryo har assyrierna en fördel av att använda samma dag som armenierna. Man gynnas av den publicitet och befästelse som dagen fått, i många länder är det även erkänt som minnesdag, inte bara för armenierna, utan även för assyrierna och grekerna. Aryo påpekar att armenierna inte vill se 24 april som en gemensam dag för alla kristna som föll offer för folkmordet. Han menar att de i sin agenda arbetat för att assyrierna ska välja en egen minnesdag för Seyfo.
Aryo fortsätter i sitt anförande och hänvisar till den starka relation som armeniska och syriska staten har. Han menar att de troligtvis legat bakom en del påtryckningar som i senare led från syriska regimen framförts till nuvarande sittande patriark Afrem Karim. Aryo instämmer i den kritik som många assyriska organisationer tidigare framfört mot att välja 15 juni som minnesdag. Han, precis som alla andra, menar att det bara gör oss svagare i vår röst och möjlighet till att väcka opinion i frågan.
Svante Lundgren har tidigare skrivit en artikel om just detta ämne på Huyada. Svante riktar i artikeln kritik mot assyriernas fraktionsbildning och inre splittring kring valet av minnesdag för assyriska folkmordet. I en annan artikel som han skrivit menar han att den 24 april är ett exempel på kulturell appropriering.