Tre generationer assyrier och infödda svenskar i samtal. Assyrisk teater om giftermål. Högläsning ur Helga Henschens bok. Barnteater om Hickus Packus. Utställning med broderier från det gamla Sverige och från Turabdin. ”Gränslöskultur-dagen” avslutades med assyrisk folkdans till Habib Mousa.
Det är inte svårt att konstatera att Södertälje har ett rikt förenings- och kulturliv. Tyvärr syftar man oftast till antalet föreningar mer än till blandningen av medlemmar med olika bakgrunder. I helgen annordnades evenemanget Gränslös kultur på Södertälje stadshus som ett försök att riva murar mellan olika kulturer.
Men är vi verkligen så olika? Under ett samtal mellan tre generationer assyriska kvinnor och tre generationer svenska män visade det sig att likheterna var slående lika mellan de två äldsta samt mellan de två yngsta personerna. De äldre, Pero Dag och Stig Thörn berättade om sina traditionsenliga bröllop som tvunget gått via föräldrarna. Axel Thörn, från den yngsta generationen, tyckte att nationalitet och bakgrund inte spelade roll då alla är individer. Något som Babylonia Charro instämmde i.
Bland publiken lyssnade personer med olika bakgrunder. Samtalsledaren Ami Lönnroth konstaterade dock att det var flest yngre assyrier och äldre svenskar. Hennes fråga var därför: Har föreningslivet bland infödda spelat ut sin roll?
Sonen från mellangeneration Lars Thörn tyckte inte han hade behov av någon förening medan Sonia Shahine från motsvarande mellangeneration poängterade vikten av en naturlig mötesplats där möten och kultur frodas.
– Men hur ska man göra för att nya och gamla svenskar ska blandas mer? undrade Ami Lönnroth.
Lars Thörn menade att det inte är fråga om ett aktivt ställningstagande.
– Det kommer tiden att lösa åt oss. Låt det gå två tre generationer så kommer man inte tänka på skillnader. Se på finländare i Sverige. Idag är de lika svenska som oss andra.
Sonia Shahine var av en annan teori:
– Vi måste bli bättre med kommunikationen. Bjuda in varandra till olika aktiviteter och umgås, sa hon.
Arrangörer till evenemanget var Assyriskakulturföreningen, Helga Henschens Vänner, Wendelas Vänner, Torekällbergets museum, Kulturhistoriska föreningen, Kultursossarna och ABF.
Södertälje stadshus serverade mat – dagen till ära stod det fasolije (assyrisk lammgryta) på menyn.