Said Nison, ordförande för Assyriska Idrottsföreningen i Norrköping, debatterar Assyria TV och fotbollens roll bland assyrierna.

Att se på Assyria TV är ett uppskattat inslag i vårt liv och förhoppningen är att redaktionen i framtiden kan vara mer lyhörd mot oss ute i regionerna.
Lokala reportage är inte enbart riktat mot den lokala regionen. Reportagen kan även ge tips och idéer om olika aktiviteter.

Assyria TV når ut nationellt och har då ett stort upptagningsområde med många tittare. Emellertid har det nu en tid saknats bevakning av flera lokala inslag trots att redaktionen har meddelats om dessa.

Dikran Ego, redaktör på Assyria TV, säger att AIF aldrig någonsin har kontaktat redaktionen gällande någon aktivitet. Men måste det vara just AIF? Det finns ju Kulturföreningen, AUF’s pressmeddelande med flera.

Några konkreta exempel på försök av kontakt:

– 2014-02-02, samlades ca 70 personer för att hedra Naum Faiks minnesdag. Samtidigt hedrade vi också minnet av vår bortgångne medlem, vän och kamrat, Aboud Baravdish.

– Peter Butros, Assyriska Ungdomsförbundets ordförande, gick ut med ett pressmeddelande om Sharukin Cup 2013, en stor inomhusturnering i fotboll för ungdomar. Cupen arrangeras årligen av AUF och den här gången var det tillsammans med Assyriska IF i Norrköping. Det är en vanlig five-a-side fotbollsturnering och lagen består av både tjejer och killar. De spelar ihop med samma regler och förutsättningar och det sprider sig i hela verksamheten som en del i arbetet för ökad jämställdhet. 16 lag från 8 städer deltog i turneringen och vinnarna var laget från Norrköping. Priser delades ut till det vinnande laget, bästa tjejen och bästa killen samt till bäst utklädda lag. Avslutning på turneringen firades av ca 350 ungdomar med en lyckad fest.

– Norrköpings Seyfo-kommitté försökte under 2013 kontakta personal, via telefon, Assyria TV men utan resultat. Bland andra kan nämnas Sonya Aho och Edvard Moussa, som då arbetade på Assyria TV.

Redaktören på Assyria TV, Dikran Ego, ifrågasätter följande:

– Varför undviker assyriska rörelsens intellektuella att debattera hur många miljoner fotbollen sväljer och vad den ger tillbaka? Borde man inte investera en del av miljonerna på exempelvis assyriska skolor, forskningsinstitution om assyrisk historia, språk, litteratur och att uppmärksamma Seyfo?

– Varför mäter man framgångarna med att ta upp ett fotbollslag en division som AIF eller rädda kontraktet i Superettan som i AFF-fallet? Är dessa prestationer en framgång för vår folkgrupp?

Vad Dikran Ego inte tycks tänka på är att fotboll och annan lagsport lär ut att känna respekt, ta hänsyn samt arbeta tillsammans. Det handlar också om integration i samhället samt ge barn och ungdomar, även från sämre sociala förhållanden, en chans. Det är barnen och ungdomarna som är framtiden!

I Norrköping kompletterar Assyriska Kulturföreningen och Assyriska Idrottsföreningen harmoniskt med varandra. Genom planering och samråd hålls balansen jämn och framhäver både kulturen och fotbollen utan att det sker på något områdes bekostnad!
Båda föreningarna har sina engagerade styrelser och medlemmar att tacka för det!

Jag tackar för ordet och ser fram mot en kommande debatt!

 

Said Nison