En 4 000 år gammal lertavla som hittats i Kültepe, Turkiet, avslöjar att Anatoliens första företag grundades av 12 personer med 15 kilo guld som kapital. Utgrävningarna vid Kültepe Kaniş-Karum-ruinerna belyser assyrisk kommersiell historia.

Kültepe anses vara ett av de äldsta handelscentrumen i Anatolien och har en historia på flera tusen år. Utgrävningar har pågått i området kontinuerligt i 75 år och mer än 20 tusen kilskriftstavlor har hittills hittats. Dessa tavlor avslöjar mycket kring bosättningarna, invånarnas sociala liv och kommersiella aktiviteter. I ett nyligen upptäckt fynd har man nu tillgängliggjort information kring vad som tros vara det äldsta företaget i området, ett assyriskt sådant.

Professor Dr. Fikri Kulakoğlu, som är ledare för utgrävningarna, uppger att informationen från tavlorna avslöjade att det första företaget i Anatolien grundades med ett kapital på 15 kilo guld och att detta företag hade 12 delägare. Varje delägare blev aktieägare i företaget genom att ge guld i olika proportioner. Företagets kapital förvaltades av en köpman vid namn Amur Ishtar i 12 år och en tredjedel av vinsten delades. Alla transaktioner relaterade till företaget förseglades och registrerades i närvaro av vittnen. Om någon ville ta ut sitt kapital tidigare, fick de silver istället för guld, vilket innebar en förlust.

Tavlorna som hittats här är daterade till perioden efter 1950-talet f.Kr. Lertavlorna innehåller inte bara kommersiell information, utan även detaljer om socialt liv som äktenskapskontrakt och arvsdokument. Detta ger oss en djupare förståelse för livet i Anatolien och hos assyrierna för 4 000 år sedan.