Mordet på den libanesiska generalen Francois al-Hajj är bara ett i den långa raden av mord som hindrar demokratin i landet. Mordet är direkt kopplat till det uppskjutna presidentvalet. Imorgon skall Libanon ännu en gång försöka välja en president, något som landet saknat i snart två veckor.
Onsdagen den 12 december mördades den libanesiska generalen Francois al-Hajj i en, ytterligare riktad, politisk attack i Libanon. Med en fjärrkontroll detonerades en olivgrön BMW när generalens konvoj passerade i Baadba, ett exklusivt kristet område i Beirut där också presidentpalatset ligger. Detonationen var så kraftig att den slungade generalens bil 50 meter över vägen. Flera andra bilar i närheten fick påtagliga skador och bostadsområdet i närheten fick sina fönster krossade. Mordet på general al-Hajj leder Libanon och dess befolkning ytterligare bort från demokratin och säkerheten som man så länge har strävat efter det senaste decenniet.
Mordet på general al-Hajj var det nionde i raden av bombdåd mot framstående individer i Libanon sedan ex-premiärministern Rafiq al-Hariri dödades år 2005. Det senaste ses dock vara i direkt anknytning till presidentvalet som de senaste månaderna har lamslagit den libanesiska inrikespolitiken. Sex gånger har det libanesiska parlamentet misslyckats med att välja en ny president efter den avgångne Emile Lahoud och man har gång på gång tvingats skjuta upp presidentvalet. Dock har ett kompromissnamn, överbefälhavaren Michel Suleiman, cirkulerat i medierna som den mest troliga att tillträda som landets nya president, en kandidat som skulle accepteras av både de pro- och anti-syriska grupperingarna. På tisdag nästa vecka skall parlamentet ytterligare en gång sammanträda och försöka välja en ny president. Men mordet på general al-Hajj har väckt stor oro och att man nu lyckas komma överens om en ny president är långt ifrån säkert.
General Francois al-Hajj var den största favoriten att efterträda Michel Suleiman som överbefälshavare vid ett eventuellt lyckat presidentval. Attacken mot al-Hajj har nu satt hela armén i gungning och det är ytterst osäkert om nu Michel Suleiman kan avträda sin roll inom armén om man inte lyckas hitta någon ny lämplig efterträdare.
Det libanesiska presidentpalatset i Baadba har stått tomt sedan den 23 november och vem som ska tillträda som ny president är fortfarande ytterst oklart.