Det blev en stökig avslutning på den sista kvalmatchen mellan Djurgårdens IF och Assyriska FF. Så snart slutsignalen ljöd stormade hundratals djurgårdssupportrar fotbollsplanen för att fira det allsvenska kontrakt. I samband med detta attackerades flera av de AFF-spelare som fanns kvar på planen.

Flera hundra djurgårdssupportrar rörde sig fritt bland fotbollsspelarna efter matchens slut. TV-bilder visar tydligt hur assyriskamittfältaren Andi Toompuu först blir slagen av en djurgårdssupporter och faller till marken för att sedan bli knäad i ryggen av en annan djurgårdssupporter. Toompuu tvingas söka upp sjukhus med anledning av detta.  

– Våra uppgifter säger att fem assyriskaspelare blev misshandlade i samband med anstormningen, varav en uppsökte sjukhus, säger Mikael Petterson, polisbefäl vid Länskommunikationscentralen i Stockholm.

Assyriskaspelarna Martin Lorentzson, Mattias Genc och Fredrik Samuelsson uppges enligt samstämmiga uppgifter till Hujada.com vara bland de övriga som attackerades av Djurgårdssupportrarna. Ingen av dessa ska dock ha behövt uppsöka sjukhus.

– Det finns ingen möjlighet för polisen att ställa upp med sådana resurser att detta hade kunnat förhindras. I Sverige har vi valt att fotboll ska spelas öppet och inte bakom staket och Stockholms stadion är inte byggt för att kunna förhindra händelser av det här slaget, säger Petterson.

Det är inte första gången som supportrar stormar en fotbollsplan efter en viktig match. Så sent som i veckan klev mängder av AIK-fans ner på planen för att fira och hylla sina spelare efter segern i Svenska Cupen mot IFK Göteborg. Enligt polisens uppgifter attackerades inga spelare vid det tillfället.

En stor del av polisens insatsstyrka vid kvalmatchen koncentrerade sig på att bevaka läktaren med besvikna men lugna AFF-fans medan djurgårdsklackens läktare tömdes allteftersom lagets supportrar rusade in på planen.

– Jag kan inte svara på varför polisens insatsgrupp placerades på det sättet. Det är en bedömning som polisinsatschefen på plats gör, säger Petterson.

Petterson förklarar att polisen för en ständig dialog med Svenska Fotbollsförbundet och elitklubbarna om just säkerheten vid arenorna.

– Det är tråkigt att supportrar beter sig på det här sättet och i de fall där det finns möjlighet till det så kommer lagföring av individerna att ske, avslutar Petterson.