Det är inte många som känner till historien om kungarådgivaren i forntidens Assyrien. Med sina bevingade ord och fantastiska visdom förtjänar Ahiqar en framstående plats bland historiens legender.

Berömd för sin skicklighet i moraliska och politiska frågor. Utrustad med kung Sanharibs fulla förtroende. Och övertygad om att när hästarna i Assyrien röt, fick deras motsvarigheter i Egypten missfall. Historien om Ahiqar, kung Sanharibs rådgivare, är över 2500 år gammal och har funnits på papyrus bland staden Elephantines ruiner. Smockad av kloka ord och magnifika metaforer har den gett upphov till citat som ”tala är silver, tiga är guld”. Men Ahiqar var en rådgivare i sorg och lidelse, då han inte hade någon arvinge som kunde efterträda honom. Lösningen blev att adoptera sin systers son och träna upp hans intellekt så till den grad att han skulle axla Ahiqars mantel.

Pojken hette Nadan och när han introducerades till kung Sanharib beskrev Ahiqar honom som ett dugligt äpple med rutten kärna. Förmodligen såg Ahiqar sin nyadopterade son som en oslipad diamant, och lärde honom allt han kunde. Men planen slog slint. Nadan hade inga som helst intressen av filosofi och moral trots att Ahiqar överöste honom med alla möjliga lärdomar. I stället tog Nadan för sig så mycket i palatset att han i brist på disciplin och gränser störde rättegångar och visade respektlöshet vart han än gick.

Tiden gick och kung Ashurhaddon (Essarhaddon) tog över Assyriens tron. Nadan gick ännu längre och skrev förrädiska brev till fiender i närområdet och märkte breven med Ahiqars sigill. Sedan gick han till kungen och försökte få Ahiqar avrättad för högförräderi, vilket kungen beviljade då bevisen var tydliga. Väl i fängelset påminde Ahiqar sin avrättare att han enbart levde tack vare Ahiqars skoning för flera år sedan. Därför tog avrättaren i stället död på en fånge och förde honom till kungen med det falska budskapet att det var Ahiqars kropp. Slutet går därefter isär. Vissa källor menar att Ahiqar återtillsätts som rådgivare medan Nadan avrättas, andra att Ahiqar till slut ställs mot Nadan för att verbalt konfrontera honom innan Nadan dör.

Ahiqar är känd för sina bevingade citat som ger ordet odödlighet en innebörd. Ett axplock av dessa följer nedan:

– Den som gräver en grav för sin bror kommer själv att falla i den.

– Ord är som en fågel – när du väl släppt ut det kan du inte fånga det igen.

– Det viktigaste är att tänka på vad du säger, men också vara skeptisk på vad du hör.

– Det är bättre att du hugger sten med goda människor, än äter och dricker med onda.

Källor
”The Story of Ahiqar” (Conybeare, Rendel Harris, Smith Lewis)
http://jewishchristianlit.com/Texts/ANEtreatises/Ahiqar.html

Nemrud Kurt