Lars Adaktusson från KD har åkt på en foto-turné till irakiska Assyrien i ett desperat försök att locka svensk-assyriska röster till hans krisande parti som riskerar att åka ur riksdagen i valet den 9 september.

Kristdemokraterna är ett parti i kris och har fått endast 2.4 procent i den senaste väljarundersökningen. Partiet är med andra ord långt ifrån de 4 procent som behövs för att behålla sin plats i riksdagen.

Det är mot denna bakgrund partiets EU-politiker Lars Adaktusson begav sig till irakiska Assyrien nyligen för att låta sig fotas med lokala assyrier. Kristdemokraterna är nämligen desperata och partiledningen har sedan flera månader tillbaka identifierat svensk-assyriska väljare som en viktig målgrupp inför valet den 9 september.

Planen är att locka röster ur den stora svensk-assyriska gruppen genom att spela på kristna ideal och ge sken av att man bryr sig om framtiden för irakiska Assyrien. Lars Adaktusson har därför lagt ner tid på att komma med olika populistiska utspel riktade mot den svensk-assyriska väljargruppen.

Genom att besöka assyriska kyrkor runtom i Sverige under valrörelsen och visa upp bilder från sin foto-turné i Irakiska Assyrien hoppas Adaktusson locka röster. Bara för två veckor sedan besökte partiledaren Ebba Busch Thor en assyrisk-ortodox kyrka i Södertälje för att locka röster.

I själva verket har Lars Adaktusson och KD endast skadat den assyriska gruppens intressen i Irak. Lars Adaktusson spelade huvudrollen när han genom en konferens i EU-parlamentet såg till att splittra en historisk överenskommelse mellan assyriska partier i Irak och ersätta den med en pro-kurdisk agenda. Adaktusson, som säger sig stå för kristna värderingar, ertappades med flera pinsamma lögner i samband med konferensen.

KD har också ivrigt stöttat och röstat för Sveriges militära utbildningsinsatser till kurdiska styrkor i Irak, samma styrkor som ockuperar en stor del av irakiska Assyrien. Partiet har aldrig tagit initiativ till att debattera i riksdagen om att även den assyriska styrkan ska omfattas av stödet.

KD politiker har haft täta kontakter med KRG:s representationskontor i Stockholm men vägrat att träffa Assyriska riksförbundet eller Assyrian Confederation of Europe.

Lars Adaktusson har fått flera tillfällen att fördöma kurdiskt förtryck av assyrier, exempelvis flera fall av olaglig stöld av assyrisk mark och när KRG avsatt folkvalda borgmästare, men han har konsekvent valt att hålla tyst. Adaktusson själv beskrev KRG, en av mellanösterns värsta regimer som ”en demokratisk ljusglimt” på sin blogg efter sitt möte med Masrour Barzani år 2014.

Lars Adaktusson och Kristdemokraterna har genomgående bidragit till att stärka assyriernas förtryckare i Irak medan man fortsätter att försöka lura svensk-assyrier om att man är det parti som står upp för irakiska Assyrien.