Den kurdiska ockupationens beslut att avsätta assyriska borgmästaren för Tel Keppe-distriktet i irakiska Assyrien har ogiltigförklarats av irakisk domstol.

Den kurdiska ockupationen i irakiska Assyrien upplever sedan en tid tillbaka en rad tunga bakslag. I veckan kom beskedet att ockupationens avsättning av Basim Ballo, borgmästare för Tel Keppe-distriktet på Nineveslätten, är olaglig.

Ballo överklagade sin avsättning till den federala förvaltningsdomstolen i Bagdad och vann över den den KRG-styrda instans som fattade beslutet av avsätta honom med hjälp av påhittade anklagelser.

KRG har sedan flera år velat göra sig av med den populära assyriska borgmästaren men han har klarat sig tack vare beskydd från den amerikanska konsuln i Norra Irak. Det berättar Ballo själv i rapporten Erasing Assyrians som getts ut av Assyrian Confederation of Europe och som bland annat citerats under en hearing i den amerikanska senaten.

Basim Ballo blir den andra avsatta assyriska borgmästaren som får rätt av federala instanser mot den kurdiska ockupationen. Tidigare har borgmästaren för staden Alqosh också vunnit i domstol mot KRG.

Kampen för de två borgmästarna att återgå till sina ämbeten är dock inte över. KRG som ockuperar den norra delen av Nineveslätten vägrar acceptera den federala domstolens beslut och peshmerga har enligt källor på Nineveslätten framfört hot mot borgmästaren från Alqosh för att tysta honom.