Den assyriska föreningen i Göteborg inbjöd för några veckor sedan biskop Hazail Soumi till en föreläsning. Enligt föreningens hemsida skulle föreläsningen handla om vilken roll kyrkans ledare har spelat för den Assyriska identiteten under de senaste 100 åren. Men enligt efterhandsuppgifter talade biskopen om något helt annat och pratade om sin arkivering av olika böcker.

Frågan är varför Assyriska föreningen väljer att bjuda in en kontroversiell biskop som bevisligen har förnekat Seyfo och gjort en del uttalanden till förmån för den turkiska staten; allt i syfte att rentvå Turkiet från att utpekas som direkt ansvarig för folkmordet. Biskop Hazail har blivit turkiska Seyfo-förnekares referenspunkt och enda källa ur vår folkgrupp. Här kan man läsa sidan ur Bulent Özdemirs bokdär han visar Biskop Hazail som källa för att Seyfo inte har ägt rum. Klicka här för att lyssna på ljudbandet där biskopen systematiskt förnekar Seyfo. Nedan kommer några utdrag ur det 53 minuter långa bandet.

”Om folkmordet som du påstår skulle ha ägt rum, skulle det inte finnas en enda assyrier kvar i Turabdin. Men vi vet att alla byar i Turabdin var fulla med assyrier/syrianer efter kriget.”

I biskop Hazails värld är folkmordets normer alltså att ingen borde ha överlevt för att det ska klassas som folkmord. Enbart i byn Zaz, där även bikop Hazail har sitt ursprung, mördades 360 personer under Seyfo.

Biskopen uttryckte även sitt starka missnöje över att man utpekade den turkiska staten som huvudansvarig för folkmordet. Han sa bl a:

”I varje krig dör människor och missöden upplevs. I vårt folks bosättningsområden fanns det ingen turkisk militär.”

Att högt uppsatta militärer med sina arméer befann sig vid belägringen av byn Ivardo och Azekh är väldokumenterat av forskarvärlden. Den ungturkiska regimen som noggrant planerade och utförde Seyfo är bara ett missöde och en olyckshändelse enligt biskop Hazail. Om detta inte är att förneka Seyfo, vad är det då? Detta är förnekelse av det grövsta slag med innehåll av hån och kränkning av alla som föll offer under Seyfo.

Sedan skandalen uppdagades blev det en del diskussioner och skrivelser på olika håll, de flesta fulla av förvåning och besvikelse över biskopens agerande. Men så fanns det en och annan släkting till biskopen som förgäves försvarade honom i någon artikel, förgäves ty biskopens uttalanden finns inspelade på ljudband där han klart och tydligt förnekar Seyfo. Dessa artiklar kan läsas här och här. Det är tragiskt att människor som utger sig för att vara ”patrioter” offrar lättvindigt en fråga som Seyfo för att försvara sin klanmedlem.

På en fråga som ställdes till biskopen under föreläsningen i Göteborg skall biskop Hazail påstått att ljudbandet är redigerat och att han har en original version av det omtalade ljudbandet. Man kan undra varför han inte offentliggör detta band för att rentvå sig? Att han talar om det men undviker att offentliggöra bandet kan tyda på en sak: Det kan finnas en död hund begraven i biskopens garderob.

När det gäller biskopen som utövare av biskopsämbetet så har man även där hört en rad ofattbara historier som inte anstår någon kyrkoledare. ACSA TV har gjort en rad program där biskopens förehavanden behandlas ingående, klicka på följande länkar för att få mer information om händelserna kring biskop Hazail Soumi. Länk-1Länk-2Länk-3Länk-4Länk-5Länk-6Länk-7Länk-8

Logiken säger att han borde ställas till svars och be om ursäkt för sina uttalanden. I annat fall borde man vidta åtgärder av olika slag, till och med att han fråntas rätten att utöva biskopsämbetet. Den enda instansen som kan straffa biskopen är Syrisk ortodoxa kyrkans överhuvud, men hur den ställer sig till frågan vet vi redan. Kyrkans ledning har inte ens besvärat sig att ta upp frågan om att diskutera ett eventuellt straff åt biskop Hazail, tvärtom fortsätter man stödja biskopen trots att han är utstött av sitt eget biskopsstift.

Frågan är vad Assyriska föreningen ville uppnå med att öppna sina portar till en Seyfo-förnekare och en så kontroversiell biskop. Har arrangörerna blivit klokare efter biskop Hazails föreläsning? Det som Göteborgsföreningen och alla andra assyriska organisationer borde göra är att ställa biskop Hazail mot väggen och kräva av honom att be om ursäkt för att han har förnekat Seyfo. Det finns inga gråzoner i Seyfofrågan. Respekten och minnet av alla som fallit offer under Seyfo hedras inte genom att bjuda in en Seyfo-förnekare.

Den dagen som det assyriska folket vågar ställa till svars personer som kränker hela vårt folk genom att förneka Seyfo och därmed går fiendens ärenden, oavsett om det gäller en civil person eller en biskop, den dagen kan vi påstå att vi är på rätt väg och först då kan vi se just på framtiden.

Fehmi Barkarmo