Assyriernas situation i Syrien får inte utnyttjas av populistiska grupper varnar förbundsstyrelsen.

Assyrierna i Syrien lider. De lever i stor osäkerhet och deras situation måste tas på största allvar. Förbundsstyrelsen är därför oroad över uppgifter som gör gällande att den populistiska gruppen känd som ”Dawronoye” (Revolutionärerna) nu försöker utnyttja denna situation för att samla in pengar.

Genom att sprida bilder och videoklipp på beväpnade ungdomar som påstås tillhöra ”Dawronoye” försöker representanter för gruppen spela på assyriernas patriotiska känslor och därigenom samla pengar från folkgruppen. Propagandamönstret känner vi igen från Irak där samma organisation lyckades samla in stora summor genom liknande bilder på beväpnade personer som påstods utgöra en seriös gerillagrupp. 

Assyriska Riksförbundet tar starkt avstånd från denna slutna grupp som inte tillåter insyn och det cyniska utnyttjandet av assyriernas situation i Syrien och avråder anslutna organisationer och medlemmar från att bidra till gruppen. 

Det sista assyriska folket behöver i dagens situation är populistiska grupper som utmålar sig till assyriernas räddare. Det assyriska folket behöver är seriösa, ansvarstagande organisationer som arbetar långsiktigt och med erforderlig öppenhet. 

Förbundsstyrelsen