Den assyrisk ortodoxe biskopen Yohanna Ibrahim har kidnappats av beväpnade män på vägen till Aleppo under gårdagen. Kidnappningsvågen mot assyrier i Syrien har eskalerat den senaste tiden.

Brahim som är biskop i Aleppo var på väg till sin hemstad från den turkiska gränsen tillsammans med en romersk ortodox biskop och en präst. Enligt syrisk statsmedia stoppades deras bil av beväpnade män i byn Kfar Dael. Prästen och tillika chauffören uppges ha dödats i samband med överfallet. 

Den assyrisk ortodoxa biskopen är en uttalad supporter till den syriske diktatorn och en välkänd figur i Syrien. Det finns för närvarande ingen information om de två biskoparnas tillstånd eller vilken beväpnad grupp som ligger bakom. Den beväpnade syriska oppositionen består av en mängd olika grupperingar varav Al Nusra fronten är den mest islamistiska. 

– Det här var tyvärr väntat. Många assyrier har blivit utsatta för kidnappningar i Syrien den senaste tiden. Situationen är mycket oroväckande, säger Assyriska Riksförbundets vice ordförande Tony Meshko som leder förbundets humanitära insatser till assyier i det krigsdrabbade landet.