Den assyriska byn Tell Nasri, på Khaburfloden bombades under onsdagen av syriskt flyg. Kyrkan och flera andra byggnader raserades och en assyrisk pojke dödades.
– Militären hävdar att det var ett misstag, säger en säkerhetsansvarig i Syrien till Hujada.com

Bombningen av den största assyriska byn i Khabur-området har skapat stor rädsla bland invånarna.

– Det är väldigt obehagligt. Det för minnet till Simele-massakern i Irak 1933 då flera tusen assyrier mördades, säger Elias till hujada.com, en assyrier som är med i den säkerhetskommitte som upprättats mellan assyrier, araber och kurder för att skydda området.   

– Militären hävdar att piloten fick fel instruktioner och att bombningen av Tell Nasri var ett misstag. Inga personer ur fria armén eller andra beväpnade grupper finns i de assyriska byarna så bombningen är ologisk, berättar Elias. 

Läget är väldigt komplicerat för assyrierna i området. Just nu diskuterar de två alternativ; antingen lämna alla byar eller stanna kvar. 

– Vi har beväpnat en del personer som patrullerar byarna men vi har för få vapen och de som får ägna sig åt att patrullera måste få förnödenheter för att överleva, något vi saknar idag. Det är mycket vi saknar, informerar han. 

Samtidigt motarbetas assyrierna i kommittéen av kurderna som hävdar att assyrierna bidrar för lite och därför borde lämna kommittéen. Läget förvärras ytterligare av ett en del arabiska byar i närområdet har beslutat sig för att stödja rebellerna och ställa sig på deras sida om de når Khabur-deltat. Militären har under tiden dragit sig tillbaka och den enda nämnvärda posteringen finns nu i staden Al-Hassaka, några mil från byarna runt Khabur-floden.  

Tell Nasri är en av 35 assyriska byar runt Khabur-floden. De assyriska invånarna har sitt ursprung i Irak men fick bosätta sig i Syrien under 40-talet av kolonialmakten Frankrike efter att ha jagats bort av irakiska styrkor från Irak. 

En video på youtube visar förödelsen efter bombningen.