Assyrier söker knappast en partner genom en kontaktannon, men hur skulle dialogen kunna se ut mellan en assyrisk man från Europa och en assyrisk kvinna från Assyrien i jakt på att gifta sig? Ninve Dallalchi tar i denna annorlunda krönika upp hur manligt och kvinnligt perspektiv kan te sig mellan öst och väst.

Europeisk man söker en stark fru

Shlomo,

jag är en glad 80-årig man som söker Dig: en 50-årig kvinna som tycker om att äta gott, spela kortspel och promenera. Jag bor i en villa med fyra rum och en liten trädgård där jag gärna sitter och dricker te. Jag lever på min pension och har allt jag behöver, nu vill jag träffa en kvinna som kan förgylla min vardag med sin närvaro.

Förresten, jag har sju barn och 16 barnbarn. Därför är det viktigt att du själv inte har barn, eftersom jag vill att du ägnar all din tid åt mig. Det innebär förmodligen att du är ogift sen tidigare vilket inte är ett krav men självklart ett plus.

Du behöver nog känna till att jag är en änkling sedan precis ett år tillbaka och känner mig mycket ensam. Av respekt för min fru sedan 57 år har jag väntat med att lägga ut en annons, men jag var redo för många månader sen eftersom jag behöver hjälp med allt. Jag har ont i mina leder och har svårt för att utföra sysslor i hemmet. Mina barn hjälper mig att handla mat. De tvättar och stryker mina kläder, dammar och städar samt lagar mat och badar mig. Det är mycket jobbigt att belasta mina barn och jag mår dåligt över det. Det är där du kommer in i bilden. Jag är i desperat behov av en stark kvinna som kan ta över ansvaret och avlasta mina stackars barn.

Det är viktigt att du gifter sig med mig för att du vill vara med just mig. Jag tolererar inte att bli utnyttjad för min villa, pension och europeiska medborgarskap. Viktigt är det också att du respekterar mina barn och behandlar dem som om de vore dina egna, även om de redan avskyr dig.  Du förstår, de vill inte att jag vanhedrar deras mamma och gifter om mig, men de kan inte bestämma över mig. De säger att de kan göra allt för mig och att jag ska leva mina sista år som en änkling, men de förstår inte att jag gör det här för deras skull – jag inte vill belasta dem. Självklart har jag även fysiska behov, men det är inget vi pratar om eftersom de tror att jag är för gammal för sex.

Jag kanske också ska berätta att jag har ont i ryggen och är mycket stel i kroppen. De senaste åren har jag fått en hudsjukdom som ger mig vårtliknande bölder på kroppen och nyligen fick jag en på halsen. Eftersom det är besvärligt att bada gör jag det en gång i veckan. Jag berättar det här för dig för att jag är ärlig och jag förväntar mig att älskar mig ändå. I gengäld ska jag försöka stödja dig när mina barn bråkar med dig. Kom ihåg att du inte får bråka tillbaka; du får låta mig sköta det.

Mina barn har redan ställt många krav på dig. De säger att du inte får skicka pengar till din familj i Syrien, inte ta hit familjemedlemmar och försöka ge dem europeiskt medborgarskap, inte bråka och komma emellan familjen och inte slösa mina pengar eftersom barnen ska ärva mig. Du ska inte heller ställa krav eftersom din uppgift är att ta hand om mig.

Du kanske undrar vad jag kan göra för dig? Eftersom du är ogift och utan barn antar jag att det är något fel på dig och att du inte dög för någon. Kanske haltar du, kanske är du blind på ena ögat, kanske är du ful, kanske är du lite efterbliven eller så är du fullt frisk och faktiskt en mycket bra kvinna. Jag bryr mig inte om något av detta. Jag tar dig som du kommer.

Med mig får komma till ett europeiskt land och börja ett nytt liv. Jag ger dig en fin villa, en liten trädgård och något som du inte kan skaffa dig nu: sju barn och 16 barnbarn.

Om du tycker att annonsen låter intressant, vänligen kontakta mig snarast. Jag är i Syrien endast en månad och jag vill helst att du åker med mig hem. Så packa din väska! Aloho rabo.

Shlome,

Hapsuno 

– – – – – – – – – – – – – – – – – 

Svar på Habsunos kontaktannons

Shlomo Hapsuno,

Vi träffades på kyrkfesten häromkvällen. Det är trevligt med besök från Europa. Det var tråkigt att höra om din fru, men jag är glad att du har sådana omtänksamma barn som tar hand om dig. Du sa att din hälsa har försämrats sedan hennes bortgång och att du har ont i lederna. Jag förstår dig eftersom min gamla skada från bilolyckan sen tonåren ger mig outhärlig smärta och det är svårt att gå ibland. Precis som du, går jag med en käpp.

När vi pratade tyckte jag att du skiljer sig från andra europeer. Många pratar om sina bilar, villor och kläder men du är ödmjuk som berättar att du bara har en liten villa och pensionspengar för dina enkla behov. Jag har hört att många europeer sparar hela sin årslön, kommer hit och lever som kungar och ger oss intrycket av att ni har det bra där borta. Min väninna som gifte sig till Tyskland har berättat att så inte är fallet.  

Som du vet är jag en 50-årig kvinna som bor i mina föräldras hus. Jag har arbetat som lärarinna men har på senare år gått ner i tjänst eftersom jag har så ont i benet från bilolyckan. Det kändes skönt att du förstod min sorg över smärtan och min ökade fysiska begränsning med käppen.

Hapsuno, jag måste dock säga att du förbryllar mig. På festen verkade du så trevlig, men när du bad mig läsa din annons chockades jag. Jag kände mig förolämpad. Du tror att jag är ogift för att det är något fel på mig. Jag ska berätta för dig att jag är ogift för att jag inte har träffat den rätte. Flera friare har knackat på min dörr och jag har nobbat dem för att de, precis som du, ser ner på mig på grund av min skada – som om mitt värde som människa sjunker. Jag har även hört rykten om att jag inte kan skaffa barn. Vad har min benskada med min fertilitet att göra?

I många år funderade jag på varför en mans värde inte sjunker när han haltar, är gammal, svårt sjuk, skild eller som du, alltihop. Jag har inte funnit något vettigt svar mer än att det är orättvist. Jag må ha en skada i benet, men jag är en utbildad och förstående kvinna som förtjänar respekt. Visst har jag saknat en man, familj och barn men jag vill att en man ber om min hand av kärlek, inte av medlidande eller för att han nobbas av andra och ser mig som enda utväg. Jag må leva enkelt, men jag är självständig och nöjd med livet.

Efter att ha läst annonsen vill jag säga att jag aldrig skulle utsätta mig för din familj. Hur kan de avsky mig utan att veta vem jag är? Varför tror de att jag skulle vilja komma emellan er? Men en sak ska du veta, om jag gifter mig med dig för att vara din hushållerska, personliga assistent och älskarinna så ska du ha klart för dig att jag ska skicka pengar till min gamla mamma. Om jag lämnar henne, som är hennes enda inkomst, ska hon väl inte behöva tigga pengar från släkten? Naturligtvis skulle jag även vilja hälsa på henne eftersom hon inte kan komma till mig. Någon resa om året borde du och din familj kunna unna mig. Jag lämnar trots allt hela mitt liv bakom mig för din skull. Ni måste vara lite rättvisa och förstående.

Du är precis som många andra män . När ni inte kan gifta er i era länder kommer ni hit eftersom ni vet att många av våra kvinnor vill flytta till Europa. Sen förväntar ni er att vi ska glömma bort vårt liv och våra familjer här i Syrien. Jag är ingen flicka och jag må få bättre hälsovård i ditt land, men jag mår bra och har klarat mig hittills utan en man och utan att vara någons hushållerska eller personliga assistent. Jag har tackat nej till män tidigare. Vad kan du göra för mig som ingen annan kan?

Som svar på din annons säger jag Nej tack och lycka till. 

Shlome,

Ferida


Ninve Dallalchi