I en video på youtube kan man se assyriern Ninos Kako som tillfångatagits av rebellsidan i Syrien övergå till islam. En stor del av rebellerna misstänks vara hårdföra islamister, något som nu bekräftas allt mer.

Videon som postats på youtube den 14 augusti av en användare vid namnet Mohamad al rafa’i, visar en man som identifierar sig som Ninos Kako. Ninos berättar inledningsvis vilken position han tillhörde inom armén stationerad i Aleppo där striderna rasar. Han uppger att han självmant flytt från armén efter att ha bevittnat vad den gjort mot civilbefolkningen. Kort därefter tillkännager han att han konverterar till islam självmant och börjar därefter recitera den vers i koranen som enligt islam räcker för att bli muslim. Han berättar även att han ger upp sitt namn och tar sig det nya namnet Mustafa Barakat efter en muslim som dött i striderna. Ninos berättar i slutet på videon att han nu anslutit sig till en rebellgrupp som på arabiska heter Mujahedin usrat ansar Homs. 

Det finns tiotals videor uppladdade av samma användare varav flertalet med starka islamistiska förtecken. Det tyder på att Ninos Kako konverterat till islam för att försäkra sig om att inte dödas av rebellsidan. 

Videon kan ses här.