Trots att folkmordet på assyrierna (Seyfo) har splittrat folket som har flytt till olika länder menar Fadi Haek från Ukraina att man måste hålla ihop. Det gör i alla fall assyrierna i Lviv, en stad i västra Ukraina.

Fadi Haek är en av de 60 assyrier som bor i staden, Lviv, som anses vara en kulturell mittpunkt i landet. Han är ordförande för kommittén i lokalföreningen ATRA som är en del av den Ukrainska assyriska organisationen.

Många assyrier flydde till Ukraina efter Seyfo varav majoriteten, omkring 300 assyrier, har bosatt sig i staden Negin. Haek är en av dem som kom dit lite senare; han flyttade från Syrien 1996.

Trots att assyrierna har splittrats menar han att det är viktigt att hålla ihop folket genom olika aktiviteter. Varje år arrangeras aktiviteter och fester i olika städer. 

I år hade de en festival i Haeks hemstad som de kallade för Lviv in the eyes of Assyrians och som drog till sig 400 assyrier från bland annat Polen, Ryssland, Armenien, Syrien, Irak, USA och Sverige.

– Jag tror att ett samarbete med assyrier världen över är viktig och vi vill gärna nå ut till vårt folk i Sverige också. Vi vill vara en del av alla assyrier i hela världen, säger han.