Under de senaste dagarna har två assyrier som kämpar i olika försvarsstyrkor fått betala det yttersta priset för sin kamp medan en omkommit i en olycka.

När vi talar om assyriska martyrer tänker vi vanligtvis på Seyfo eller på Simele. Men också idag dödas assyrier för att de är assyrier, för sin tro och för att de kämpar för sitt folks rättigheter. Vissa är civila, men det finns också assyrier som faller i strid.

En av dem som fallit är Youel Hanna Zaia. Han tillhörde den assyriska försvarsstyrkan Khaburs väktare. Tillsammans med en kamrat undersökte han situationen i byn Tel Baloaa i syfte att säkerställa möjligheten för dess invånare att återvända. Han trampade då på en mina och både han och kamraten skadades. Zaia fördes till Nohadra för vård men avled där av sina skador.

En annan martyr är Issa Gawrieh som dödades av en bomb i staden Qamishly. Han tillhörde den assyriska försvarsstyrkan Gozarto Protection Forces (GPF). George Marokel från Khaburs väktare återigen omkom i motorcykelolycka.

Dessa assyriska martyrers minne hedrades senaste söndag vid gudstjänsterna i Mor Jakobkatedralen i Södertälje, Mor Gabrielkyrkan i Göteborg, S:ta Mariakyrkan i Eskilstuna och Mar Thomaskyrkan i Fittja.