Under onsdagen kom vänsterpartiledaren Lars Ohly till Södertälje för att bland annat träffa en grupp assyriska småföretagare och diskutera småföretagandet. Under lunchmötet i Södertälje centrum berättade vänsterledaren att han vill se till att företagaren i framtiden ska få tillgång till samma trygghet i fråga om sociala försäkringar som en anställd.

Ohly pratade även om möjligheten att införa en schablonskatt för kontantbrancher såsom taxi, krog och frisörer för att minska pappersarbetet i småföretagen. Schablonskattesystemet, som redan används i delar av Italien, innebär att en krog exempelvis får en fast summa att betala i skatt varje månad uträknat efter antalet sittplatser den har. Systemet skulle underlätta både för småföretagarna och för skattemyndigheten framhöll Ohly.

När samtalet gick in på situationen för Södertäljes småföretagare berättade flera av dom närvarande att de känner sig utpekade och jagade av myndigheterna i Södertälje med anledning av den senaste tidens krograzzior. Lars Ohly betonade att myndigheterna har rätt att utföra krograzzior men att kommunen borde se småföretagarna som samarbetspartners i kampen mot oegentligheter istället för att distansera sig från dom.