Arkeologiska utgrävningar norr om Mardin har avslöjat en ny fornassyrisk bosättning.
Det gamla fortet norr om Mardin känt som Zerzevan-slottet har efter utgrävningar avslöjat att platsen hör till den fornassyriska kulturen.
De turkiska arkeologerna grävde fram ett assyriskt sigill och andra föremål av brons som får dom att dra slutsatsen att platsen var assyrisk.
– Vi grävde fram flera viktiga föremål i år. Den viktigaste är ett 3000 år gammal assyriskt sigill. Föremålen avslöjar att det fanns en assyrisk bosättning här vid Zerzevan slottet för 3000 år sedan, sa en av arkeologerna till den turkiska tidningen Hurriyet Daily News om upptäckten.
Slottets historia har tidigare enbart spårats till den romerska perioden då det fortliknande komplexet uppe på kullen fungerade som en militär garnison. Dess strategiska läge mellan staden Omid (dagens Diyarbakir) och Dara nära Mardin var viktigt då det dominerade en bred dal.
Assyriska fornlämningar har upptäckts på en rad platser i den turk-ockuperade delen av Assyrien som utgörs av sydöstra delen av Turkiet. Bland de viktigaste upptäckterna är den forntida staden Tushan (Turkiska: Ziyaret Tepe), 60 kilometer öster om staden Omid och som fungerade som en stad som markerade Assyriska imperiets gräns västerut under forntiden.