Ny information om torsdagens attack mot byn Rabatki avslöjar att en kurdisk general i de beväpnade styrkorna och en polisman var inblandade i attacken mot de assyriska byborna.
– Det här är mycket allvarligt och oroväckande, säger Afram Yakoub, ordförande Assyriska Riksförbundet.

Enligt de nya uppgifterna från personer på plats i Assyrien (Norra Irak) leddes attacken mot byn av Aref Habib Al Zebari, general i peshmerga och hans bror Hares Habib Al Zebari, polisofficer i staden Aqra.

Uppgifterna som verifierats av Assyriska Riksförbundet i Sverige genom kontakt med personer på plats gör gällande att många av de beväpnade kurderna som deltog i attacken är peshmerga-soldater som var civilklädda. 

– Det här är mycket allvarliga uppgifter. Det innebär att personer som har som uppgift att skydda invånarna och deras egendomar själva begår brott mot civilbefolkningen. Det lämnar assyrierna skyddslösa i praktiken, säger Afram Yakoub, ordförande i Assyriska Riksförbundet. 

Ingen har gripits för attacken och enligt bybornas uttalanden till Assyrian Internationel News Agency förväntar man sig inte att någon kommer att ställas till svars eftersom de drabbade är assyrier och förövarna är kurder med maktpositioner. Enligt vittensuppgifter ska Aref Habib Al Zebari ha sagt ”Vi är myndigheterna här och vi tar vad vi vill ha” i samband med attacken. 

Assyriska Riksförbundet i Sverige har under de senaste dagarna arbetat febrilt med att uppmärksamma händelsen.

– Vi har bland annat uppmärksammat svenska politiker, media och internationella kontakter. Ett möte med UD är planerat längre fram. Vi kommer att fortsätta arbeta med den här händelsen. Vår utgångspunkt är att de ansvariga ska gripas och ställas inför rätta, säger Afram Yakoub.