Två nya böcker av journalisten Augin Kurt Haninke lämnar snart tryckpressarna och kommer att lanseras den 15 oktober i Assyrien kulturcenter i Hallunda. Hujådå har med anledning av detta ställt några frågor till vår mångårige skribent och före detta chefredaktör.

Först och främst vill vi gratulera dig till att böckerna äntligen är klara. 
– Tack så mycket! Tanken var att jag skulle ge ut den stora boken, Obekväm sanning, redan vid årsskiftet men en längre studie som jag ville baka in gjorde att jag blev försenad. När jag såg att studien växte allt mer, lämnade jag den åt sidan halvfärdig. Den ska bli en egen bok som är tänkt att komma ut nästa år.

Varför ger du ut två böcker samtidigt? Det vanliga är att man brukar komma ut med en i taget.
– Jo, det är sant. Men det handlar om en helt ny bok och en nygammal, som hette Om vi söker och som kom ut första gången 1996. Men den är slutsåld sedan länge och många ungdomar vet inte ens om att den finns. Under arbetet med Obekväm sanning, blev jag uppmanad av vännen Hanibal Romanos att ta med även den gamla boken eller att göra en modern version av den. Så jag letade fram mitt manus och plöjde i mitt bildarkiv för att göra en snyggare layout med många bilder. Dessutom har jag lagt till nytt material och bilagor som är läsvärda. Min brorson Sargon har gjort två snygga omslag. Nya versionen av Om vi söker är därför inte riktigt samma bok som den gamla. Den utgör också ett komplement till Obekväm sanning, som tar vid där den förra slutar både vad gäller innehåll och kronologi.

Du valde att göra två påkostade versioner med både omslag och inlaga i fyrfärg, varför? 
– Jag tyckte att det var lika bra att satsa på färgbilder, för att bilderna lyfter upp boken på ett helt annat sätt. Jag har massor av bilder i båda böcker och det handlar om relevanta bilder. När jag t ex nämner en känd person som Mahatma Gandhi eller någon politiker finns hans bild med i texten. Sedan har jag plockat flera bilder ur mitt 35-åriga arkiv från assyriskt föreningsliv i Sverige. Det första är från den allra första Naum Faiq-dagen i februari 1976. Jag tror att läsaren kommer att ta till sig budskapet mycket enklare, när både bild och bildtext är så genomtänkta. Det blir dyrt att trycka i färg men man trycker inte sådana böcker varje dag. 

Våra läsare är bekanta med många av artiklarna i dina böcker. Finns det material i böckerna som inte är publicerat?
– Ja, det gör det, i alla fall i Obekväm sanning. Många av artiklarna som jag skrev i slutet av 1990-talet har aldrig tidigare publicerats. De reflekterar över den tidens aktuella assyriska frågor, som till exempel Dawronoye-rörelsens uppkomst och TV-sändningar i en kurdisk satellitkanal, om assyriska politiska partiers konkurrens om utrymme inom assyriska föreningar i Sverige, osv. Där finns också nyare material som t ex artikeln ”Vad tjänar USA på kaoset i Irak?” och en självbiografisk berättelse som heter ”Det var en gång en blatte som ville bli journalist”. Sedan har jag en annorlunda artikel som är skriven enbart för boken. Det är ett ämne som är oerhört intressant, men som inte brukar höra hemma i mitt skrivande. Jag kan bara avslöja att det handlar om existentiella frågor som berör hela mänskligheten. Jag skrev denna artikel efter att ha blivit inspirerad av Dan Browns senaste bok ”Den förlorade symbolen”.

En av Hujådås förra redaktörer har kallat dig assyriernas Dan Brown, vad säger du om det?
– Dan Brown, författaren till bland annat världssuccén Da Vinci koden, är en av vår tids största författare. Han griper tag i läsaren och släpper inte taget ända till sista bladet i boken är avklarat. Just Da Vinci koden är kanske inte min favorit bland hans böcker, men han brukar annars ha en vetenskaplig infallsvinkel, så som Jules Verne hade på sin tid. Så för mig är det en ära att bli jämförd med storheter som Dan Brown, men redaktörens kommentar handlar mer om en glädjeyttring över den obekväma sanning som jag försöker leverera, till exempel när det gäller kristendomens ursprung. 

Du ska föreläsa i Hallunda lördagen den 15 oktober där du också kommer att lansera böckerna, ska du göra fler föreläsningar där du också signerar dina böcker?
– Ja, tanken är att jag ska besöka ett antal assyriska föreningar runtom i Sverige under hösten för att komma närmare läsekretsen. För närmare upplysningar om tid och plats kan jag hänvisa till ett särskilt program som kommer att finnas på webben, bland annat på hujada.com.