År 576 f.Kr i en stad kallad Babylon har en ond trollkarl lagt en förbannelse över staden som för med sig krig och fruktan. Det enda som står i hans väg – Babyloniska tvillingarna. Det är bakgrundshistorien till ett spel som lanseras i dagarna och som utspelar sig i civilisationens vagga Mesopotamien.

Spelet Babylonian Twins skapades ursprungligen i Irak under 1990-talet och var då anpassat till spelkonsolen Amiga. Syftet var att presentera en positivare bild av landet och dess historiska arv än den media visade. De ekonomiska sanktionerna mot Irak efter det första Gulfkriget stod dock i vägen för att spelet skulle kunna släppas på marknaden. 

Det var 16 år sedan. Skaparna av spelet har nu med programmeraren och spelförfattaren Rabah Shihab i spetsen återförenats genom Internet och anpassat spelet för Apples Iphone och Ipad. Spelet andas en retro-känsla och man får ta del av både konst och traditionell musik från Mesopotamien.  

– Vi har arbetat med spelet de senaste åtta månaderna, sa Shihab i sina kontakter med media. 

Spelaren får iklä sig rollen som de babyloniska tvillingarna Nasir och Blasir, som är prinsar av börd, när de ska skydda staden från den onda trollkarlens magiska krafter. Man skiftar mellan de två prinsarna, som båda har sina individuella styrkor, för att klara av de hinder man stöter på. 

För att fullfölja sitt uppdrag måste tvillingarna ta sig igenom olika historiskt sett spännande miljöer. Bland andra kan nämnas ett av världens sju underverk, Samiramis hängande trädgårdar i Babylon, men också ett assyriskt palats och byggnadsverket Babels torn som omnämns i Gamla testamentet.

Spelet har blivit en omedelbar succé och ligger redan på Topp 20 i sin kategori av pocketgames i Apples nätbutik. Även en Facebookgrupp, numera nästan obligatorium vid lansering av en produkt, har startats. För Iphone och Ipad-användare, och även andra, som är intresserade av Babylonian Twins rekommenderas spelets hemsida