Flera döda och skadade efter kurdiska YPG:s attack mot assyriska styrkor i staden Qamishli under natten.

En attack av kurdiska YPG gerillan ägde rum mot den assyriska milisen GPF som kontrollerar centrala delen av staden Qamishli i nordöstra delen av Syrien. Attacken startade vid midnatt under måndagen och varade i cirka två timmar.

Enligt uppgifter Assyriska riksförbundet har fått från källor på plats i Qamishli har en assyrier stupat och en skadats allvarligt. På den kurdiska sidan uppges minst tre döda och flera skadade. uppgifterna om kurdiska stupade och skadade går dock inte att verifiera för tillfället.

Attacken skedde efter att GPF milisen upprättat nya vägspärrar runtom centrala delen av staden i syfte att bättre skydda invånarna. Den 30 december 2015 utlöstes två bomber i två olika restauranger i staden vilket ledde till att 14 assyrier miste livet och att över trettio personer skadades. YPG milisen anföll GPF:s nya posteringar då man inte accepterar GPF:s utökade kontroll över stadskärnan.

Qamishli är den näststörsta staden i nordöstra Syrien efter provinshuvudstaden Hassake. Staden har en betydande assyrisk befolkning och dess stadskärna står under kontroll av Gozarto Protection Forces (GPF) en assyrisk styrka som stöds av assyrier i Syrien och i väst.

Kurdiska attacker på GPF och andra assyriska grupper förekommer ständigt. I april 2015 mördades den assyriska ledaren David Jendo i ett bakhåll av YPG medlemmar i området.